Griekenland 2011

Statistieken vakantie Griekenland 2011

38 nachten weggeweest
€ 108.00 betaald aan overnachtingskosten gemiddelde € 2.84 per nacht
29 verplaatsingen op 21 verschillende plaatsen
2 overnachtingen op campings a € 15,00
2 overnachting bij een taverne a € 10,00
7 overnachtingen op betaalde camperplaatsen @ avg € 8,28
27 vrije (gratis) overnachtingen
4142 kilometer gereden
472 liter diesel getankt met een gemiddelde prijs van € 1.395
duurste prijs € 1,55 in Griekenland
goedkoopste prijs € 1,299 in Nederland
verbruik van de camper 1: 8,77
Berkel – Ancona 1783 km
Griekenland 742 km
Ancona – Berkel 1617 km
langste dagafstand 575 km
langste dagafstand Griekenland 108km
kortste dagafstand 11 km
tolkosten € 78,00
verbruik LPG 11 liter a € 0,669

Hieronder treft u ons blog aan welke wij tijdens de vakantie bijgehouden hebben;

Weer thuis
We zijn weer thuis. Even een terugblik van de afgelopen dagen.

Op het haventerrein van Igoumenitsa was het een beetje rommelig, veel politie aawezig die iedereen graag bij elkaar wilde houden en daarom stond alles door elkaar heen. Eerst vertrok Superfast en om 11 uur vertrok de Cruise Olympia.
De boot was helemaal niet vol en we stonden dit keer boven op het open dek. De camper aangesloten op 220V zodat de koelkast lekker koel blijft. Hierna naar de receptie waar het erg druk was. Nadat we onze sleutel van de hut hadden gekregen zijn we gelijk naar bed gegaan, het was inmiddels half 1.

De volgende ochtend een ontbijt genomen in het restaurant en verder onze tijd in de hut en aan dek doorgebracht. We hebben een oefening mee moeten doen, na ja mee doen? Ze moeten eens in de zoveel tijd een ontruimingsoefening houden en daar moeten de passagiers verplicht aan deelnemen, alleen deed niemand dat omdat het helemaal niet duidelijk was wat er moest gebeuren. Ook de crew gaf geen instructies. Niet te hopen dat als er echt iets gebeurt er ook zo gehandeld wordt door de crew.

Om 13.45 uur meerde de Cruise Olympia aan in Ancona en 15 minuten later reden wij de boot af. We rijden naar Garda waar we om half 7 de camperplaats oprijden.

De volgende morgen zijn we vroeg wakker en gaan gelijk op pad. Om half 7 willen we de camperplaats af maar dat gaat niet, de slagboom zit dicht en gaat niet open. We bellen de nachtwaker wakken en zeggen dat we er toch uit willen.

Rijdend richting het noorden zien we dat het richting het zuiden heeeel erg druk is, vooral veel duitse gezinnen. Op de Brenner autobaan is het richting het zuiden alleen maar file en langzaam rijdend verkeer. Ook de Fernpass is erg druk richting het zuiden. Wij hebben gelukkig nergens last van en kunnen goed doorrijden. We zijn om half 1 in Fussen, waar we met onze vrienden hebben afgesproken die ’s morgens vanuit nederland zijn vertrokken. Om 4 uur zijn ze bij ons en kletsen we bij en ’s avonds gaan we in het centrum een hapje eten.

1e Pinksterdag vertrekken we weer bijtijds en kunnen we lekker doorrijden. De bedoeling was om maar 350km te rijden, maar het gaat zo lekker dat we in Bad Munstereifel, 600 km verder, de camper stilzetten op de camperplaats. Ook hier weer een hapje eten en bijtijds naar bed.

Vanmorgen rijden we de laatste 300km naar huis en zit onze vakantie er weer op.

Laatste dagen
Gisteren zijn we vanuit Sagiada weer naar Igoumenitsa vertrokken. We hebben bij de Lidl inkopen gedaan en daarna de dieseltank volgegooid. Om 10 uur zaten we weer aan het strand van Drepanos.

Het weer is erg goed, eigenlijk te heet. ’s Middags een stevige bries zodat we het zonnescherm in moeten draaien. Blij dat er wat bomen staan om in de schaduw te kunnen zitten. ’s Avonds koelt het moeilijk af, om half 12 is het nog steeds 26 graden.

Vanmorgen heel vroeg wakker, waarschijnlijk van de jeuk. Roel en ik zitten allebei heel erg onder de bulten die jeuken, of het muggen zijn weten we niet, we kunnen ze in de camper niet ontdekken, maar we hebben er allebei behoorlijk last van.

We maken de spullen klaar voor vanavond, wat nemen we mee naar onze hut. Uiteraard onze eigen kussens en wat schone kleren, want morgenochtend nemen we een uitgebreide douche, heerlijk om na 3,5 week eens heerlijk lang onder een warme douche te staan.

We vertrekken vanavond om 23.00uur. Om 19.00uur gaan we nog even een hapje eten bij de beachbar en daarna rijden we op ons gemak naar de haven toe. We hebben al van anderen gehoord dat de illegalen vluchtelingen momenteel veel amok maken, dus er schijnt volop politie te zijn. Verder moeten we zelf erg goed opletten dat we niet ineens een klein illegaaltje in de camper hebben.

Morgen rond de klok van 14.00 uur komen we in Ancona aan. We rijden dan gelijk door naar Garda voor de overnachting. Zaterdag naar Füssen waar we met onze vrienden hebben afgesproken, die dan op de heenweg zijn van hun vakantie naar Italie.

De planning is om zondag naar de omgeving van Koblenz te rijden en dan maandag naar Goch waar we onze vakantie afsluiten met een snitzel, waar we ook mee begonnen zijn.

Dinsdag rijden we dan via Bodegraven, waar de camper bij Truckwash helemaal gewassen wordt, weer terug naar huis.

Ik verwacht dat dit voorlopig het laatste berichtje is op dit blog. Bedankt voor al jullie reacties.

Sagiada
Vanmorgen weer op tijd wakker want het was nog steeds warm. Alles open gegooid maar al gauw moesten de dakluiken weer dicht want het begon te regenen. Het plan was om tot het middaguur op het strand te blijven en daarna naar de haven en dan richting Sagiada. Maar vanwege de regen zijn we toch eerder naar het havenkantoor gegaan. Twee weken terug hebben wij onze vertrekhaven veranderd van Patras naar Igoumenitsa en nu moeten we nieuwe tickets hebben.

Deze aanvraag hebben we per e-mail gedaan en in Athene hebben ze iets fout gedaan. De dame bij het havenkantoor gaf aan dat we bij moesten betalen. Ik gaf aan dat we alleen de vertrekhaven hebben veranderd en niet de datum. Zij is toen gaan bellen en uiteindelijk is het goed gekomen. Zij adviseerde ons wel om de volgende keer gewoon een dag eerder naar de haven van je keuze te komen en het daar te regelen en niet meer via het hoofdkantoor.

Hierna zijn we naar Sagiada gereden, hier zijn enkele camperplaatsen met zicht op Corfu en aan landkant een heuvelrug wat Albanees grondgebied is. In de zee zien we heel veel viskwekerijen. We rijden tot het einde en dan weer terug. Ondertussen heeft het nog een paar keer geregend en we gaan naar Sagiada haven, waar we vanavond vis willen eten. Er schijnt daar een goed vis restaurant te zijn. We parkeren de camper voor het havenkantoor en de coastguard en krijgen hun fiat om daar te blijven staan als we maar iets gaan eten bij de tavernes.
Ondertussen komt de zon er door en is het in een mum van tijd 33 graden en benauwd. We zetten de stoelen onder een paar bomen en lezen en dommelen wat.
Het is jammer dat de modderbaden gesloten zijn, want daar hadden we wel zin in.

’s Avonds gaan we aan de haven garnalen eten, we eten een halve kilo gegrilde gamba’s voor € 17,50 In de haven zijn ondertussen enkele zeilboten binnen gekomen en het wordt gezellig druk.  Het zal weer een warme nacht gaan worden, om kwart over 9 is de zon onder en de temperatuur is nog steeds 26 graden.
Oh ja, er is hier gratis wifi 😉

Weer terug op Drepano beach
Vanmorgen vroeg wakker, een hele slechte nacht gehad vanwege de warmte en de muggen. Roel gaat deze ochtend nog even naar het strand en ik help Bets met wat dingen op de laptop te installeren zodat ze straks met behulp van een grieks vodafone kaartje het internet op kan.

Na de lunch vertrekken we. De planning is om een nachtje op Plataria te gaan staan. Daar aangekomen vertrekken we na een uurtje weer aangezien het er erg waait en je hier op een soort van gravel staat. We kunnen niet buiten zitten en de ramen van de camper moeten dicht blijven. Dit willen we niet en we gaan weg. We rijden naar Igoumenitsa en gaan naar Drepano Beach. Hier parkeren we de camper onder een paar bomen en Roel gaat lekker zwemmen en zonnen. Ik ga even een uurtje slapen, eens kijken of de hoofdpijn wil zakken.

’s Avonds eten we pannenkoeken met ragout, even wat noodvoorraad opmaken. Morgen gaan we naar Sagiada en daar brengen we de laatste twee dagen van ons bezoek aan Griekenland door.

De buren
 Zaterdagavond horen we ineens een paar rare geluiden en daarna klokklokklok, ja hoor, de buurman staat zijn wc te legen in de rivier die achter de campers langs stroomt. Deze rivier komt uit in de zee en wordt grotendeels door de wind en de stroming terug geduwd naar de baai waar het strand aan ligt. Lekker als alle camperaars daar hun wc’tje in legen, terwijl je bij een taverne gratis je wc mag legen.

Zondagmorgen om half 9 krijgen we andere buren, het zijn goede bekenden van ons, die zojuist van de boot af zijn komen rijden. We zitten gelijk te kletsen en dat gaat de hele dag door. ’s Middags even tijd voor een duik en een opfrissende douche, want de temperatuur is weer flink gestegen en de verkoelende wind, waar we de afgelopen weken zoveel van hebben gehad, laat het vandaag afweten.
Ook Kees en Loes zijn hier neergestreken.

’s Avonds gaan we met Hans en Bets uit eten en het blijkt dat hun favoriete restaurant van 2 jaar terug, dezelfde is waar wij twee weken terug zo goed gegeten hebben. Bij de campers staan we nog even te kletsen, ook met Kees en Loes, maar algauw komen de muggen weer en vlucht iedereen naar binnen.

Hans en Bets hebben ook een weblog en morgenochtend gaan we even kijken of we de dongel en het vodafone kaartje op hun laptop werkend krijgen.

Warm in Amoudia
Gisteren zijn we in Kanali blijven staan en daar werd het gedurende de dag steeds drukker met campers. Op een gegeven moment komt er een bekende camper aan, het zijn Loes en Kees, van de website www.camperikelen.nl Aan het eind van de middag hebben we even wat ervaringen uitgewisseld.

De wind die de hele middag weer aanwezig was viel opeens weg, maar wat bleek, deze was gedraaid naar het oosten. Gelukkig wel wat minder geworden zodat wij weer eens de bbq aan konden steken.

De volgende morgen zijn we vertrokken en eerst naar het dorp gereden om bij de kerk onze watervoorraad aan te vullen. We zijn via de kustweg naar het noorden gereden, langs onder andere het dorpje Vrachos. Dit is een hele mooie weg om te rijden en ook zijn er wel wat mogelijkheden om met de camper te staan.

Wij rijden door naar Amoudia en daar is het niet al te druk. We parkeren de camper weer bij de rivier. Het is ondertussen erg warm geworden en we gaan in de schaduw van de camper zitten. ’s Middags naar het strand en bij terugkomst is het 32 graden in de camper. ’s Avonds gaan we een hapje eten in het dorp.

Kanali
Vanochtend willen we in Vonitsa blijven en dan vanmiddag, als de wind opsteekt, naar Preveza rijden om daar het stadje te bekijken. Maar er is de vorige avond een caravan bij de campers komen staan met daarin zwervende grieken/indi’s. Deze bezetten gelijk het hele strand en de kinderen komen tot aan je camperdeur en wordt volop heen en weer gereden met allerlei auto’s en volop geschreeuwd. De één na de andere camper vertrekt en om half twaalf vertrekken wij ook. Jammer.

We rijden naar Preveza via de toltunnel (5 euro) en komen in de stad. Hier is het heel erg druk en de straatjes zijn niet al te breed. We weten dat we bij de haven kunnen parkeren, alleen hoe komen we daar? We nemen de hoofdroute en volgen de borden port/custom. Helaas is de weg die we moeten nemen geblokkeerd door dubbel geparkeerde auto’s en vrachtauto’s en kunnen we er niet door. We rijden nog een stukje verder om het vanaf het noorden te proberen, maar helaas, we lopen vast in kleine straatjes en moeten achteruit weer terug.

We laten Preveza voor wat het is en rijden via de noordkant de stad weer uit. We stoppen bij de Lidl en slaan daar weer wat voorraad in. We gaan naar Kanali, hier zijn we op de heenweg even gaan kijken en vonden het toen een leuke plek. We parkeren de camper op een verhoging met uitzicht op het strand en de boulevard en het dorp.

’s Avonds willen we eigenlijk de bbq aansteken maar de wind is nog te sterk en zal de bbq uitblazen. We maken in de camper een griekse maaltijd klaar, een beetje van knorr en een heleboel van mezelf 😉

Vonitsa
 Gisteren zijn we eerst naar Lefkas stad gereden om de voorraad weer aan te vullen. Eerst de Lidl bezocht en daarna toch nog even naar de Carrefour omdat de Lidl geen vers brood had en ook erg weinig vlees en groente. Bij de Carrefour een gegrild kippetje mee genomen, kwam net van het spit af.

Daarna weer naar het strand gereden bij de Lagune van Lefkas stad. Hier zijn de afgelopen week aardig wat campers weggestuurd hebben we gehoord, maar we nemen de gok. We staan er met 2 campers, dus dat moet goed komen. We hebben een heerlijke dag op het strand, ’s middags steekt er een harde, koude noordelijke wind op en draaien we de camper zodat we uit de wind kunnen zitten. Aan het begin van de avond neemt de wind gelukkig weer af maar begint het boven Lefkas stad te onweren. Wij hebben er gelukkig geen last van gehad.

Vanmorgen zijn we vertrokken om weer een stukje verderop te gaan kijken. We rijden naar Vonitsa, 20 km verderop, waar we aan het strand kunnen staan. Ook hier begint het vanaf een uurtje of 13.00uur flink te waaien, zodat we de luifel weer in moeten draaien.

’s Avonds fietsen we naar het dorp en willen ergens iets gaan eten. Alle terrasjes zijn leeg en de tavernes/restaurants zien er niet uitnodigend uit. We komen langs een griekse snackbar waar het wel erg druk is met grieken. We bestellen er twee pita gyros (soort wrap gevuld met gyros, patat en tzaziki), 2 blikjes cola en een 2 stokjes souvlaki. We mogen afrekenen € 6,30

Agios Nikitas
 Gistermorgen zijn we op tijd vanuit Vasiliki vertrokken zodat we het drukke griekse zondagsverkeer zouden mijden. We rijden via de heuvels naar Kathisma beach. Hier aangekomen staat er 1 griekse camper en verder niets. Er wordt overal hard gewerkt bij de tavernes. We rijden het straatje even op en neer om te kijken of we er wel willen blijven staan. We worden tegengehouden door een taverne eigenaar die ons weg stuurt, no camper, no camper roept hij.

Wij gaan weg en rijden richting Agios Nikitas. Net voorbij dit dorp is een strandje en daar zien we campers staan. We rijden er naar toe en komen op een hele mooie plek terecht. De camperplek is bij een taverne met zwembad. Voor 10 euro mag je er staan en krijg je: stroom, gratis wifi, gebruik zwembad, mooie plek aan het strand met zeezicht, douches, wc, water, lozen toilet en vuilwater. We blijven hier 2 nachten staan, lekker weer even relaxen. ’s Middags gaan we naar het zwembad en kletsen met onze Nederlandse buren, deze mensen zijn we van de week ook al in Nidri tegen gekomen.

De volgende ochtend gaat Roel op de fiets naar het dorp om brood te halen. Het is even een stukje met een paar heuveltjes. Verder weer even wat t- shirts gewassen. ’s Middags brengen we weer door aan de rand van het zwembad, Roel lekker zonnen en ik vermaak me wel met de computer en werk deze blog bij.

Wind in Vasiliki
Vandaag blijven we in Vasiliki, we zwaaien ’s morgens Hans en Marga uit die om 9 uur met de veerboot naar Keffalonia vertrekken. Er staat vandaag erg veel wind, nu is dat in Vasiliki heel normaal, maar meestal pas ’s middags. De vele zeilbootjes in de haven vertrekken allemaal weer richting een nieuwe haven. Wij maken er echt een luierdag van, het verslag bijwerken, foto’s op de laptop zetten en ook naar de externe harde schijf, de navigatie en poi’s bijwerken en een beetje op internet stoeien. ’s Middags wordt de wind behoorlijk en kunnen we de luifel niet uitdraaien. We zetten lekker alles tegen elkaar open en in de camper koelt het goed af. Een ander voordeel van de wind is, dat de was lekker snel droogt. In het parkje net achter de camper is een oude badhuis, hier zijn wasbakken en stromend water, een mooie plek om de was te doen.

Verder maken we een globale planning wat we de komende 12 dagen gaan doen en waar we willen overnachten. Morgen vertrekken we in ieder geval weer naar het noorden van het eiland en naar de westkust en willen we enkele dagen op Kathisma beach gaan staan, wat ook een heel mooi strand schijnt te zijn.

Vasiliki, wel of niet naar Keffalonia?
We zijn weer vroeg wakker, de biologisch klok blijft op de werkstand staan. Na het wassen en aankleden rijden we richting het dorp waar we bij de bakker brood halen. We vinden het nog te vroeg voor het ontbijt en gaan op pad. Midden in het dorp is er een afslag naar Vafkeri/Karia, je gaat met hele scherpe haarspeldbochten en een aardig stijgingspercentage omhoog. Je komt op een bepaald moment op een plek uit waar je een schitterend uitzicht hebt over Nidri en alle eilanden die daar voor de kust liggen. We nemen wat foto’s, geven gelijk daar de planten wat water en gaan weer verder omhoog. Bij elke bocht zie je weer wat moois en met de zon die steeds door de wolken heen komt is het een mooi schouwspel. In de bergen aangekomen begint het te regenen, ook beneden zag het er al dreigend uit. We ontbijten op een parkeerplaats net voorbij Karia. De wegen zijn op zich goed te doen, maar in de dorpjes is het vaak erg smal en daarom is het wel lekker dat we vroeg zijn en geen tegenliggers hebben.

Op een gegeven moment gaan we weer richting het zuiden, we rijden langs de westkust naar beneden. Bij Komilio gaan we van de rode weg (doorgaande weg) af en gaan we richting Dragono en Athani. We willen naar Porto Katsiki beach en naar de vuurtoren die op Doukato Cape staat. In Athani is het wel heel erg smal, maar gelukkig een stukje eenrichtingsverkeer.

We rijden eerst naar Doukato Cape en onderweg maken we veel foto’s. We rijden het grootste gedeelte alleen op deze weg en dat is maar goed ook, want de weg is grotendeels maar camperbreed.

We rijden weer een groot gedeelte terug omhoog en nemen dan de afslag naar Porto Katsiki beach, het mooiste strand van de Middellandse Zee, het heldere en diepe water is groen-blauw en zie je heel vaak op brochures en posters van Griekenland. We nemen er foto’s, Roel gaat met de trappen naar beneden om te zwemmen, en ja hoor er ligt ook een geocache, dus die doen we ook. We kunnen er blijven overnachten maar dit doen we niet. We rijden weer het hele stuk terug naar het noorden en aangekomen in Athani zien we wel een verkeersbord verboden voor vrachtwagens zwaarden dan 1,5T met daaronder een pijl naar links, maar realiseren ons dat eigenlijk te laat. We komen in het dorp, draaien een smalle bocht om en zien een helling voor ons, zo steil, dat we allebei al denken, dit gaat niet lukken. We proberen het toch en halverwege blijven we steken en proberen nog 1 keer op te trekken, maar de banden slippen door, de koppeling begint te ruiken, er zit niets anders op dan achteruit het hele stuk terug. Ik stap uit om Roel aanwijzingen te geven en eventueel achterop komend verkeer tegen te houden. Na 500 meter staan we bij het verkeersbord en volgen die. De grieken geven wel aan dat je daarheen moet, maar daarna mag je het lekker zelf uitzoeken. We komen op een splitsing en we weten niet waar we heen moeten. De ene richting is via Gialos beach, maar we hadden al gehoord dat die weg voor ons niet te doen is, te steil en de haarspeldbochten te nauw. Daarom maar de andere weg, maar ook deze is heeeeeel erg smal en regelmatig moet ik uitstappen om bijv. een deur van een auto dicht te doen of om even te kijken om het hoekje of het kan. Na heel veel zweten zijn we dan uiteindelijk het dorp weer aan de goede kant uit. We komen weer op de doorgaande weg uit naar Vasiliki en rijden daarheen. Vlak voor Vasiliki stoppen we weer even, want het uizicht is hier heel erg mooi. Je ziet gelijk waar je met de camper kan staan, namelijk op een grote parkeerplaats bij de veerboot naar Keffalonia. We rijden naar het dorp en moeten door het centrum daar heen. Je rijdt dan dwars door het straatje waar terrasjes zijn, waar winkeltjes zijn en dus ook luifeltjes etc. We komen op de plek, parkeren onze camper en komen gelijk aan de praat met de Nederlandse buurtjes. Die gaan de volgende dag naar Keffalonia en hadden net de prijzen opgevraagd. De kosten zijn 101 euro voor een enkele reis. Wij twijfelde al of we wel of niet zouden gaan omdat we het eigenlijk op ons gemak willen doen en we dan moeten haasten om naar de boot terug te rijden. Maar met deze prijzen weten we het zeker, we gaan niet.

’s Avonds gaan we een hapje eten en daarna nog wat kletsen met de buren. Ook zij zijn naar het Griekenland met de Camper weekend geweest en dan zie je maar weer, dat bij een grote groep mensen je niet iedereen leert kennen. Terwijl we staan te praten zien we ineens een groep dolfijnen in de baai. We wisten dat er een grote groep dolfijnen zich in deze regio bevind maar het is wel gaaf om ze op redelijke afstand te zien. Het is al met al een dag met heel veel mooie dingen maar ook even een zweetmomentje.

Onassis eilanden
Vanmorgen waren we op tijd wakker, na een zeer warme nacht en ook een nacht met niet al te veel slaap. Om half 10 stappen we in de boot en varen we uit. We gaan op het gemakje langs alle kleine eilandjes, bekijken alles goed. Ook komen we langs de 2 eilanden van Onassis, die nog steeds in eigendom zijn van de dochter van Onassis. Zij komt eigenlijk nooit meer op deze eilanden en wil ze verkopen, maar er zijn geen kopers voor te vinden en het verhaal gaat ook dat ze niet verkocht mogen worden, volgens het testament van Onassis. Maar toch staan ze in de verkoop voor 125 miljoen euro. Je krijgt dan 2 eilanden die alles hebben, huizen, kerk, kerkhof, strandhuizen, jachthaven voor hele grote jachten, diverse kleine strandjes, mooie aangelegde wegen, hele mooie uitzichten.

Wij hebben het geld niet want anders……. nee, toch maar niet.

Rond het middaguur leggen we aan bij een taverne in een baai bij het eiland Meganisi. Hier eten we gevulde aubergine, rijst met mosselen en een bordje met tsaziki, wat brood en 2 colaatjes voor 25 euro.
We varen die middag weer langs mooie baaien, krijtrotskliffen, turkooisblauwe stukken zee. Helaas begint het steeds meer dicht te trekken en komen er vanuit het zuiden regenwolken aanzetten. We gaan maar naar de baai van Nidri toe en varen daar nog een uurtje en dan ziet het gitzwart. Ook de wind begint op te steken en we besluiten dat het over is. Het is inmiddels kwart voor vijf, een mooie tijd ook om te stoppen.
We leggen de boot aan, de plek is makkelijk te vinden tussen alle andere boten, we hoeven alleen maar op zoek te gaan naar onze camper.

In de camper is het 34 graden en we gooien gauw alles tegen elkaar open. Roel gaat afrekenen en we zijn voor het hele dagje op zee 65 euro kwijt, 50 euro huur en 15 euro brandstof.

We gooien onze watertank vol met water van het verhuurbedrijf en gaan daarna weg uit het drukke centrum. We parkeren de camper een stuk verderop langs het water. We gaan lekker douchen, even het zoute water van ons afspoelen.
Aan het begin van de avond lopen we naar het dorpje en eten daar een pita giros, een broodje gevuld met girosvlees, patat, tsaziki, tomaat en ui. Dit broodje kost € 1,90 en we hebben er genoeg aan, zeker na de uitgebreide lunch van vanmiddag. Hierna nog een ijsje en we lopen weer terug naar de camper, waar we dit verslag bijwerken en wat tv kijken en plannen maken voor de komende dagen.

Nidri
Vanmorgen zijn we eerst een cache gaan doen en daarna naar Lefkas stad gereden met de bedoeling om daar een beetje te shoppen. Maar dit is er niet van gekomen aangezien er geen parkeerplaatsen te vinden waren omdat de grote parkeerplaatsen met een hoogtebalk zijn afgesloten.

We rijden langs de kust naar Nidri, waar het heerlijk toeristisch is. Eindelijk restaurants en toeristenwinkeltjes die open zijn en leven op straat. We parkeren de camper aan de zuidkant van het dorp aan het water. Het wordt steeds lastiger om hier te parkeren aangezien de bebouwing steeds meer uitbreidt langs de waterkant.
We lopen de boulevard af en gaan bij een paar verhuurbedrijven langs om te kijken om een bootje te huren of om met een dagexcursie mee te gaan.

We besluiten om voor morgen een motorbootje te huren en vragen gelijk of we op hun stukje grond mogen staan met de camper. Dit is een plekje direct aan de boulevard, met zicht op de bootjes en dicht bij het centrum. Dit is geen probleem maar kan pas aan het eind van de middag. We gaan eerst nog even een stukje rijden en gaan richting Vlycho. Hier vinden we een plekje aan het water waar we een paar uurtjes gaan staan. Om 5 uur rijden we terug naar Nidri en parkeren de camper naast het terras van een cafe en tussen de speedboten in. Ondertussen is er bewolking gekomen, erg welkom na deze zeer warme dag van 32 graden.
Vanavond een hapje eten in het dorp en wat winkelen.

Lefkas
We waren vanmorgen al vroeg wakker vanwege de warmte in de camper. Vanavond gaan er iets meer ramen open. Roel is gelijk begonnen om water te vullen en om de was te spoelen. Hierna even wat vuil water geloosd en daarna een duik in de zee en dan douchen bij de stranddouche.

Om 8 uur op het fietsje naar het dorp om vers brood te halen bij de bakker. Ondertussen heb ik me ook gewassen en aangekleed en is binnen in de camper alles weer opgeruimd. Na het ontbijt rijden we naar Preveza via allemaal smalle weggetjes, we horen diverse keren de takken krassen over de camper. Net voor Preveza zit een Lidl en hier vullen wij onze voorraden weer aan. We rijden daarna door de toltunnel (5 euro) naar Lefkas. Net voor de brug naar Lefkas, wat trouwens een oude veerpont is, stoppen we bij het kasteel. Hier ligt een cache en die gaat Roel even loggen. We besluiten om niet gelijk naar Lefkas te gaan, maar ergens nog een dagje aan het strand te staan op het vaste land. We rijden naar een eventuele camperplek maar dit vinden we helemaal niets.

Onderweg lopen er wat schapen los, we zien een hagedis op de weg en er kronkelt een slang voor onze camper. De afgelopen dagen hebben we ook al loslopende koeien op de weg gehad en een paar schildpadden, het blijft dus opletten met het rijden, ook al vanwege alle kuilen in de weg.  We rijden het hobbelige weggetje weer terug en gaan toch naar het eiland Lefkas. We gaan over de brug gelijk naar rechts en gaan daar op het strand staan. De hoogtebalk is weggeschoven en het bord verboden te kamperen zien we niet, maar staat er wel 😉
Later op de middag komt er nog een camper bij ons staan.
Het weer is vandaag weer raar, vanmorgen de hele ochtend onbewolkt en vanmiddag bewolking, meer wind en verderop regen, gelukkig niet bij ons. De temperaturen zijn nog steeds prima, overdag 25 graden en ’s nachts 20.

Mytikas Beach
Gisteren nog een rustdag gehad. De temperaturen waren goed, maar de zon wilde er niet zo goed door heen komen. Dit schijnt de komende tijd zo te blijven, we zien het wel.

Vanmorgen eerst gedoucht en na het ontbijt de boel klaar gemaakt voor vertrek. Een sukje verderop water weer bijgevul en we rijden richting Kanalaki, waar een carrefour supermarkt schijnt te zitten. Het is een mooi ritje door de delta van de rivier. In Kanalaki aangekomen is de carrefour een hele kleine, zeker niet wat we gewend zijn van Frankrijk. We kopen een paar dingen en rijden weer richting Preveza, waar we bij de Lidl de rest van de inkopen gaan doen.

Maar onderweg komen we een afslag tegen Cassopi en hier ligt ook een cache. We nemen een afslag en zien een redelijke steile weg omhoog en onderaan staat een oude Griek met wat boodschappentasjes te wachten op een lift naar boven. We nemen hem mee in de camper en zetten hem, na een kwartiertje in zijn 1 omhoog, af in een dorpje. Wij gaan nog een heel klein stukje verder en komen dan bij de archeologische stukken steen. We doen eerst de cache en die hebben we zo gevonden. Daarna gaan we het terrein op en horen dat we moeten betalen om wat oude stukken steen te zien. Sorry maar daar heb ik geen zin in en geld hebben we niet bij ons.

We gaan weer richting de kust en het wordt steeds warmer. In Kanali stoppen we bij het strand voor de lunch. We gaan daarna nog een klein stukje verder en stoppen op het strand van Mytikas, een hele lang zandstrand. We parkeren de camper naast een strandtentje wat gesloten is, maar de douche en de kraan doen het prima.

Het is ondertussen boven de 30 graden in de schaduw en erg benauwd. Bij de douche spoelt Monique wat kledingstukken uit, die zullen met deze temperaturen wel snel drogen. Na twee uurtjes zakt de temperatuur snel en begint het te regenen.  Aan het eind van de middag verplaatsen we de camper een klein stukje zodat we iets rustiger en rechter staan.

Amoudia
De afgelopen dagen hebben we gestaan in Amoudia, een mooie baai met een klein dorpje. We staan tussen de rivier en de zee in. De zee is hier rustig en loopt heel geleidelijk af. In dit dorpje zijn aardig wat restaurantjes, winkeltjes en een supermarkt. Het weer is prima, we zitten de hele dag buiten, zwemmen wat, eten wat, kletsen wat met onze Belgische en Nederlandse buren en vandaag zijn we met een bootje de zee en de rivier opgegaan. Voor 8 euro vaar je een uurtje, eerst de zee op om naar wat grotten te kijken en daarna de rivier Arachon op. We blijven hier nog staan tot maandag en dan kijken we wel weer waar we naar toe gaan, of naar Gliki of richting Lefkas.

Karavostasi
Onze andere hobby is het zoeken naar geocaches en we zien dat er bij een Byzantijns Kasteel een cache ligt die in september 2010 is gelegd maar nog niet is gevonden. Tevens ligt er sinds die tijd al een TB in. We gaan op pad om deze cache eens te zoeken. Via een hele mooi steile smalle weg komen we bij het oude kasteel aan en worden we met het parkeren van de camper geholpen door een Griek. Hierna lopen we naar de overblijfselen van het kasteel en gaan zoeken. We hebben een spoiler foto en die plek is al gauw gevonden, maar het doosje met logboek blijft onvindbaar. Roel zoekt alles af, maar kan het niet vinden en vindt het tevens te gevaarlijk om langer door te zoeken. De smalle richel is begroeid met planten die door de regen erg glad zijn. We laten deze cache dan ook liggen.

We rijden door naar het zuiden en bekijken een paar camperplekken, zoals Ammos Center, maar daar kunnen we niet aan het strand staan. Ook gaan we naar Ag. Paraskevi maar we durven de laatste steile stuk naar beneden niet te doen. Niet vanwege het naar beneden rijden, maar je moet de volgende dag wel weer omhoog en onze camper heeft daar soms wat moeite mee en hier is het wel erg steil en ligt er erg veel grint en zo op de weg.

We rijden naar Karavostasi en vinden daar een schitterende plek onder aan de steile krijtrots. Hier staan al een paar campers en ook een auto met caravan. Het hotel wat bovenop ligt, en wat de laatste jaren protesteerden tegen de campers, wordt niet meer gebruikt, de eigenaar is overleden en het staat nu leeg.

Vanmorgen waren we nog opgestaan met veel bewolking maar rond het middaguur brak de zon door en deze schijnt nog steeds. We zetten dan ook de stoeltjes buiten en genieten van het mooie weer en het uitzicht, het zuidelijkste puntje van Corfu en het noordelijkste puntje van Paxi.
Na het avondeten halen we een ijsje bij de taverne, waar we bijna voor de deur staan. Hier wordt het nog gezellig met de andere camperaars en een gezellige griekse dame die goed Duits spreekt.
Ook de volgende dag blijven we hier staan. Het is dan niet echt prettig weer, regen, onweer en maar maximaal 17 graden. We hebben even een uurtje zon en gaan dan ook gelijk buiten zitten.

We staan nu alleen, de andere campers zijn vanmorgen vertrokken. Ons uitzicht aan de zeezijde is schitterend, maar aan de andere kant is het een vuilnishoop, zoals we kennen van Griekenland, ze leren het hier nooit, om de hoek staat namelijk een grote container van de gemeente die dagelijks geleegd wordt.
’s Avonds eten we een hapje bij de taverne, heerlijke souvlaki met tzaziki en lekkere patat. Morgen gaan we weer een stukje verder.

Plataria
Vanmorgen worden we wakker met het getik van regen op de camper, nee he, daar komen we niet voor naar Griekenland. Het is behoorlijk bewolkt en af en toe vallen er wat regendruppels uit. Na het ontbijt gaan we eerst water vullen, we hadden de vorige dag een kraantje ontdekt langs de weg. Hierna rijden we naar de Lidl, waar we onze voorraden aanvullen voor de komende paar dagen. Dan naar het centrum van Igoumenitsa, waar we bij de Vodafone winkel een prepaid simkaartje willen kopen waarmee we 10 dagen achter elkaar kunnen internetten voor 20 euro. De winkel is snel gevonden, maar een parkeerplek is een groter probleem. Uiteindelijk een stuk verder geparkeerd en wandelen we naar de winkel toe. Hier worden we prima geholpen en is het kaartje zo gekocht. In de camper proberen we deze uit en hebben we een onbeveiligd netwerk om de vodafone software te downloaden. Na het installeren van deze software werkt het simkaartje prima in onze aldi dongel.

We rijden nu naar Plataria toe, dit is maar een klein stukje, maar wel een mooi stukje om te rijden. In Plataria aangekomen gaan we gelijk naar de plek helemaal aan het einde van de baai, waar al meerdere campers staan. We zetten die van ons erbij en vermaken ons die middag prima in de camper, want het weer is nog steeds niet opgeknapt, bewolkt en af en toe regen.

’s Avonds gaan we naar Olga’s restaurant om een hapje te eten. Dit is wat ons betreft zeker geen aanrader.

We zijn er!
Na een redelijke goede nachtrust, de bedden zijn vrij hard, gaan we douchen en ons aankleden. Hierna weer naar het restaurant voor een ontbijtje. Om 10.45uur mogen we naar de dekken toe en om 11.00uur rijden we als eerste van de boot af. We gaan gelijk naar Drepanos beach. Het valt ons op dat zodra je het haventerrein af rijdt er erg veel vluchtelingen zijn, die alle vrachtwagens en campers nakijken om te zien of er ergens een plekje voor hen is om zich te verstoppen op weg naar een wereld waar ze denken dat het voor hen beter is.

Aangekomen op Drepanos beach zetten we de camper aan het strand en gaan de stoelen naar buiten. Het is wel fris, want er staat een koude harde wind. Het weer aan deze kant van Europa is toch wat minder als aan de westkant.’s Avonds zitten we dan ook op tijd binnen.

De overtocht
Vanuit San Marino is het ongeveer 125 km naar Ancona en daar kunnen we een paar uur over doen. Onderweg moeten er een paar dingen gedaan worden en dat is diesel en lpg tanken en wat boodschappen doen. We gaan eerst lpg tanken en er gaat na ruim een week gas gebruiken voor af en toe de kachel en de boiler en wat koken, toch wel 1,2 liter gas in 😉 . Hierna rijden we via de tolweg naar Fano en vanaf daar gaan we binnendoor langs de kust naar Ancona. Onderweg stoppen we bij de Lidl voor wat boodschappen zodat we morgen (zondag) wat te eten hebben. Het laatste stuk naar Ancona is druk en onze navigatie stuurt ons via een weg die we niet kunnen nemen vanwege een hoogte beperking. We volgen nu maar de borden naar de haven.

Daar aangekomen moeten we eerst naar het check in terrein, een mooi ruim opgezet terrein met veel parkeerplaatsen. Het ophalen van de tickets en het inchecken is zo gedaan, er staat gelukkig nog geen rij. Hierna willen we naar de kade rijden, maar we mogen er nog niet op, we moeten nog zeker een uur wachten. Dit wachten doen we onder de bruggen, aan de achterzijde van het checkin gebouw. Hier staan we lekker in de schaduw. Om 2 uur gaan we dan toch naar de kade toe en worden we in een apart vak gezet. Hier staan al enkele campers en er komen er nog wat bij en ook wat auto’s met aanhangers, allemaal met bestemming Igoumenitsa. De boot is met een uur vertraging binnen gekomen en wij verwachten dan ook niet om half 5 te vertrekken. Uiteindelijk gaan we om 5 uur als allerlaatste aan boord en staan we echt met onze kont tegen de laadklep aan. We komen niet aan de stroom te staan, voor ons geen probleem, maar kan me voorstellen voor sommige anderen wel.

Bij het inchecken hebben we al een kaartje gekregen, wat gelijk je sleutel is, van onze hut. Hier gaan eerst naar toe om spullen te droppen. Het is een mooie hut, twee eenpersoonsbedden onder en de mogelijkheid om ook boven twee eenpersoonsbedden te maken. De douche en de wc zien er ook prima uit. We gaan naar het dek toe en kijken hoe we de haven van Ancona verlaten.

Hierna naar het restaurant, waar al een flinke rij staat. Maar wij hebben camping all inclusive (vergeet niet om een kaartje bij de receptie te halen voor deze maaltijd) en moeten in een apart rijtje staan, met maar een paar mogelijkheden aan gerechten. Het is niet onze smaak wat eten betreft en we halen dan ook nog wat anders erbij (tegen betaling) van het andere zelfbedieningsbuffet.
Na het eten gaan we in één van de lounges zitten om wat te lezen tot dat het tijd is om naar bed te gaan.

Mille Miglia
Deze ochtend komt de Mille Miglia door San Marino. We staan op tijd op en zorgen dat we rond 9 uur bij de gondel zijn. Hier is het al erg druk, gisteren stonden we met 5 personen in de gondel, nu al zeker met 30. Eenmaal boven gaan we op zoek naar een mooi plekje waar we de auto’s zonder al te teveel reklame goed op de foto kunnen zetten en waar ze tevens niet al te hard voorbij komen scheuren. We vinden een plekje net voorbij het controle punt, ze moeten daar een lastige bocht maken en rijden dan een smal winkelstraatje in. We hebben een viskrukje meegenomen dus ga heerlijk zitten langs de weg. Het komende uur wordt het alleen maar drukker en drukker en verplaats ik een paar keer mijn krukje omdat mensen toch weer voor je neus gaan staan. De eerste auto’s komen vanaf 09.45 uur door de straten van San Marino. Eerst wat auto’s van de organisatie en daarna de Ferrari’s, een tribute aan Ferrari. Het zijn er heel wat en heel veel nationaliteiten, onder andere ook veel Nederlanders. Af en toe geeft er eens een ferrari wat tussengas en dat klinkt gaaf door die smalle straatjes van San Marino.

Vanaf 11.30uur komen de klassiekers langs, wat een pracht exemplaren zitten er tussen en wat een plezier hebben de bestuurders en hun navigatie mannen/vrouwen. Ook de deelnemers stoppen vaak op het punt waar wij staan om foto’s te maken of te filmen hoe ze via een steil en smal winkelstraatje verder moeten.

Er doen ook wat bekende Nederlanders mee aan deze race, zoals 2 prinsen van Oranje, namelijk Bernard en Maurtis en ook Jan Peter Balkenende heeft een nieuwe job gevonden, namelijk co driver bij de Mille Miglia.

Via het camperforum hadden we vernomen dat Lorenzo mee doet met deze race, we letten dus erg op een groene Alfa Romeo met startnummer 74. Helaas heeft de auto voorop geen nummer en hebben we te laat in de gaten dat hij voorbij komt, we geven even een brul en er wordt omgekeken. Achteraf staat hij wel op de foto en zelfs nog een stukje film.

Om 13.30uur gaan we even een stukje lopen richting een andere plek. De auto stroom wordt iets minder en we hebben trek gekregen. Na een kleine snack gaan we weer richting de kabelbaan, maar onderweg toch nog even stoppen, want de race is nog niet voorbij en we komen terecht bij een plek waar ze met een vaartje aankomen rijden, maar dan een scherpe bocht moeten maken bij een steile helling. Van de organisatie staan ze klaar met blokken, om deze achter de banden van de auto’s te leggen om het optrekken te vergemakkelijken.

Uiteindelijk gaan we om 15.00uur weer met de gondel naar beneden en hebben we een hele leuke dag gehad. We blijven staan in San Marino en gaan morgen vanaf hier naar Ancona.

San Marino
Het is alweer donderdag, wat vliegt de tijd. Vandaag maar een klein stukje, namelijk naar San Marino. We rijden via de kustweg naar Rimini en vandaar uit naar San Marino. Onze gps stuurt ons even verkeerd, namelijk een kortere route, wat zeker een hele mooie route was, maar er zat ook een daling in van 15% en maar camperbreed. Maar dit was maar een stukje van 500 meter, dus dat viel wel mee.

In San Marino aangekomen is het zoeken naar de camperplaatsen. We wilden bij alletwee de plekken kijken om dan te bepalen waar we gaan staan. Parkeerplaats 10 was zo gevonden, maar alle plekken heel erg scheef en de gratis liften niet gevonden. Nu op zoek naar de parkeerplaats bij de gondel, we zijn uiteindelijk 3x langs het straatje gereden, maar het staat niet goed aangegeven. We hadden eigenlijk het zoeken al opgegeven en besloten om naar P10 te gaan, toen we ineens het straatje zagen waar we in moeten.

Je komt dan op een paar terras parkeerplaatsen met heel erg mooi uitzicht. We hebben een boterham gegeten en daarna ons klaar gemaakt om naar het stadje te gaan. We hebben nog even met onze boven buurman gepraat, die herkende onze sticker op de camper van het forum.

Naar de gondel is het een klein stukje, maar wel een pittig stukje, eerst een steil stukje weg en daarna trappen, die ook steil naar boven gaan. De gondel gaat elk kwartier, vandaag de 1e om 07.50 en de laatste om 20.00 uur. De kosten zijn € 4,50 voor een retourtje.  Boven aangekomen heb je een heel mooi uitzicht en het stadje is heel erg mooi. Jammer dat er zoveel van dezelfde winkels zijn, tabak, parfum, wapens, tassen en andere prullaria.  We kijken ook even waar we de volgende dag willen gaan staan. De Mille Miglia komt door de oude stad en dat willen we meemaken. Hierna even een drankje en dan gaan we weer terug naar de camper. Gelukkig kunnen we daar in de schaduw zitten, want we hebben het ondertussen behoorlijk warm.

Adriatische Zee
Vandaag gaan we weer een stuk rijden, namelijk richting Rimini. Onderweg zijn er erg veel werkzaamheden wat de rit iets langer laat duren. Om half 1 staan we weer bij een camping cheque camping voor de deur. Het is er heerlijk rustig, mooie schaduwplekken en dichtbij de zee en de winkeltjes.  Na de lunch gaan we op de fiets de omgeving bekennen. Het is echt een toeristisch dorpje dat zit te wachten op de toeristen. Veel luiken van hotels en appartementen zijn gesloten en ook nog veel winkels zijn er dicht. Het seizoen moet hier nog beginnen.

’s Avonds halen we een pizza en eten deze in de camper op. Het is hier frisser dan dat we de afgelopen dagen hebben gehad en volgens ons had het ook eerder die dag geregend, de grond was hier en daar nog nat.
We hebben geen schotelontvangst en we brengen de avond door met het lezen van de reisverslagen van Jan & Simonne en Rick & Gerliza, die heel erg veel kilometers noordelijker zitten.

Gardameer
Vandaag blijven we bij het Gardameer. We rijden wat zuidelijker en gaan op zoek naar een camperplaats bij het water. We vinden er een paar maar die moeten veels te veel geld kosten, namelijk 18 en 24 euro.
We hebben nog een goldcard bij ons van Camping Cheque en hier staan nog 2 overnachtingen op. We rijden naar de dichtsbijzijnde camping en voor 15 euro staan we prima in de schaduw, bijna gelijk aan het meer, lekker zwembad erbij, douches etc. We doen een klein wasje, luieren wat en ’s avonds eten we een hapje in het restaurant van de camping.

Kastelen in Duitland, Oostenrijk en Italie
Vanmorgen op ons gemak boodschappen gedaan en de camper geserviced. Daarna zijn we naar het stuwmeer gereden, wat meer op een woestijn lijkt dan op een meer. Ook hier hebben ze last van de droogte. Daarna rijden we naar de Konings Kastelen en bekijken die van een afstandje. Wil je ze echt bezoeken dan kost je dat aardig wat geld.
We rijden via de Fernpas en de Resiapas naar Italie. Bij aankomst in Italie zien we het Resiameer, wat heel erg mooi is, zeker met de besneeuwde toppen op de achtergrond. Onderweg in Oostenrijk hebben we verschillende kastelen gezien en ook in Italie zien we deze.

De bedoeling was om ergens over de grens een camperplek te zoeken, maar dat valt niet mee. Daarom rijden we door naar Garda, aan het Gardameer. Het is nog even doorrijden, maar om half 6 rijden we de camperplaats op, waar we 8 euro moeten betalen voor de overnachting. Na het eten gaan we nog even naar het plaatsje toe en fietsen over de boulevard, door de smalle steegjes en eten een Italiaans ijsje.

Romantische Strasse
We rijden Wertheim uit en volgen de rivier de Tauber en uiteindelijk komen we op de Romantische Strasse. Onderweg stoppen we een paar keer om een geocache te doen. Het rijden van deze route kost tijd, eigenlijk best wel veel tijd. Als je alle dorpjes wil zien, moet je steeds van de hoofdroute af en de dorpjes ingaan. We stoppen even in Rothenburg aan de Tauber, maar kunnen geen geschikte plek vinden. We rijden verder en besluiten om de Romantische Strasse een volgende keer goed te doen en daar een vakantie van 2 weken aan te besteden. Nu hebben we de tijd er niet voor. We rijden de snelweg 7 op en gaan naar Füssen. Hoe meer we naar het zuiden rijden, hoe meer bewolking we zien. Gelukkig ligt de camperplaats heerlijk in het zonnetje en blijken de wolken aan de andere kant van de bergen te hangen. ’s Avonds gaan we een hapje eten bij de griek en fietsen we naar het mooie centrum van Füssen.

Wertheim
Vanmorgen waren we weer vroeg wakker. Om half 8 rijden we weg van de camperplaats en stoppen even bij de bakker. Ontbijten doen we later wel. We kunnen lekker door rijden en net voorbij Keulen gaan we ontbijten. Daarna stoppen we nog 1 keer en om half 1 zijn in Wertheim en parkeren we de camper voor het Expo Center, een hele grote dealer van caravans en campers. We gaan naar binnen en bekijken een paar campers en ook de accessoire shop. Daarna wat eten in de camper en gaan we naar Wertheim Village, een outlet center, wat naast het Expo Center ligt. Hier gaan we naar een paar winkels, zoals de Ecco shop, Fossil. De prijzen zijn aantrekkelijk, maar toch weten we ons te beheersen en kopen we helemaal niets.
We rijden naar de autohof en tanken daar de camper weer vol, 65,1 liter voor een literprijs van € 1,409 (goedkoopste tot nu toe). We hebben 1 op 8,6 gereden, niet echt slecht voor snelwegverkeer.

We rijden naar de camperplaats in Kreuzwertheim, een mooie plek aan de Main, op schotter en aan het gras. Op deze plek heb je een heel mooi uitzicht op de burcht van Wertheim

De eerste dag
Vanmorgen vroeg wakker en gelijk er maar uit gegaan en nog wat laatste dingetjes gedaan. Na het douchen en het ontbijt zijn we om 09.15uur in de camper gestapt en vertrokken voor een paar weken. We rijden via de A15 naar Nijmegen, waar we net voor Nijmegen even een koffiestop inlassen, we drinken geen koffie, maar een cola light smaakt ook prima. Daarna gaan we verder en komen we bij Nijmegen in de file te staan. Het is op de A73 heel erg druk, zowel zuid als ook noordwaarts. Om 11.30uur rijden we de camperplaats in Goch op en hier staat het al aardig vol. In de loop van de dag komt de hele camperplaats vol te staan. We zijn aan het eind van de middag even boodschappen gaan doen, alsof de camper nog niet vol genoeg is. ’s Avonds een heerlijke snitzel gegeten bij het HeidestuBchen en daarna nog een cache proberen te doen, die al een tijdje op ons ligt te wachten. Maar helaas er zijn te veel hangjongeren op de plek. Onderweg nog wel een rijdende TB gespot. We blijven tot ongeveer 20.30uur buiten zitten, de temperatuur is nog steeds heel erg lekker. We hopen dat we dit de rest van de vakantie zo kunnen blijven doen. Het plan is om morgen naar Wertheim te rijden, daar is een camperplek bij een groot outletcenter en kampeercenter.

Bijna zo ver
Nog een paar nachtjes slapen en dan gaan we op pad. De kleren liggen al in de camper, vandaag nog even een nieuwe satelliet ontvanger geïnstalleerd, want de oude was kapot. We houden vanaf nu ook het weer in de gaten en dat gaat voor de komende tijd de goede kant op. Onze route is als volgt, Wurzburg en via de Romantische Strasse naar Füssen, dan binnendoor door Oostenrijk, dan naar Garda aan het Gardameer, San Marina en dan Ancona, waar we op de boot stappen naar Griekenland. In Griekenland willen we Lefkas en Kefalonia bezoeken, we hebben plannen gemaakt, maar wijzigen die net zo makkelijk.
We gaan het internet op met een iers Vodafone kaartje waar je voor 3 euro per dag kan internetten. Als we ergens een open netwerk zien, dan gebruiken we dat.

Voorbereidingen in volle gang
We zijn volop met de voorbereidingen bezig, overal lezen over Lefkas en Kefallonia, omdat dit onze reisbestemming gaat worden.
Globaal gaat onze reis er als volgt uitzien:
vertrek een dinsdagmiddag in mei, overnachten waarschijnlijk in Sprendlingen of een stukje verder.
woensdag rijden tot aan het Garda meer
donderdag naar San Marino
vrijdag vrije dag in San Marino, hier komt die dag de Mille Miglia door het mooie stadje heen
zaterdag via de kust naar Ancona, waar we om half 5 wegvaren met Minoan Lines.
zondagmorgen aankomst in Igoumenitsa.

Vanaf dit punt hebben we geen rekening te houden met tijden, behalve onze terugreis over ongeveer 4 weken.

De planning is vanaf Igoumenitsa langzaam af te zakken naar Lefkas, een rondje Lefkas en dan met de veerboot oversteken naar Kefallonia. Vanaf Kefallonia gaan we weer met de boot naar Killini (Peleponnessos) omdat we de boot terug naar Italie nemen vanaf Patras. Het kan makkelijk zijn dat we ons reisschema aanpassen en terug gaan via Igoumenitsa.

Griekenlandweekend
We hebben ons ingeschreven voor het Griekenland weekend. De boot is ondertussen ook geboekt, we gaan op zaterdag 14 mei over van Ancona naar Igoumenitsa en op donderdag 9 juni weer terug van Patras naar Ancona. We varen met Minoan Lines. Vanaf Ancona is er geen camping on deck meer, maar krijg je voor dezelfde prijs een hut en een diner aangeboden. Wij hebben onze overtocht geboekt bij Greek Ferries voor € 312,00