Griekenland 2008

Al meer dan een jaar hebben we het erover om naar Griekenland te gaan met de camper en nu is het eindelijk zo ver. We vertrekken vanaf Venetie en bezoeken voorafgaand aan ons vertrek ook deze mooie stad.

Op donderdagavond 22 mei om 19.00 uur rijden we weg van huis en we willen ongeveer 300 km rijden. We kiezen voor de route Breda, Tilburg, Eindhoven, Venlo en dan de A61 naar Koblenz. In Erfstadt (Liblar) is een camperplaats en hier komen we om 22.30 aan. Onderweg hebben we erg veel wegwerkzaamheden gehad en daardoor er lang over gedaan.

Vrijdagmorgen nemen we eens een kijkje op de camperplaats. Ziet er op zich best goed uit. Tevens ligt er naast de camperplaats een cache en die pakken we mee. Om 08.30 uur rijden we weg uit Liblar en ons doel voor vandaag is Füssen. Vandaag erg veel verkeer op de weg, veel terugkomende vakantiegangers. Ook weer erg veel wegwerkzaamheden en af en toe staan we stil. Om 16.30 uur komen we aan op de Topplatz camperplaats in Füssen, waar het lekker vol staat. We parkeren de camper en lopen naar de Aldi en de Lidl die naast de camperplaats liggen. ’s Avonds eten we wat in het restaurant op de camperplaats, niet echt een culinair iets, maar wel makkelijk.

Op zaterdagmorgen maken we beide gebruik van de heerlijke douche van de camperplaats (0.50 euro voor 3 minuten goed heet water). We rijden weer bijtijds weg, gaan eerst nog even een cache doen in Füssen. Voor Monique is de klim te steil, maar Roel heeft de cache snel gevonden. Daarna weer in de camper en rijden we binnendoor naar Innsbruck. Onderweg op de FernpaB ligt nog een cache en op deze manier laten we ons spoor achter. Via de snelweg en de Brennerstrasse rijden we Italie binnen. We gaan vrijwel direct de snelweg af om door de Dolomieten richting Italie te gaan. Onderweg gestopt bij een camperplaats, maar het weer was niet echt lekker en we besluiten om toch nog maar even door te rijden. Dat even wordt wel een paar uur, want we vinden geen geschikte overnachtingsplaats en uiteindelijk belanden we in Treviso, waar we ook niet willen blijven staan. We rijden dan maar door naar Punta Sabbioni. Hier komen we om 19.00 uur aan. Na veel heen en weer gesteek staat onze camper heerlijk in de achtertuin van een hotel/restaurant onder de bomen. We willen een hapje gaan eten in het restaurant, maar dat gaat niet, je moet vooruit reserveren. Geluk bij een ongeluk, was de koelkast vandaag een beetje te warm geworden en is de spaghetti saus in de diepvries ontdooit, dus we eten in Italie, maar onze eigen pasta. Na het eten lopen we nog even naar het strand en ja hoor, de eerste blik op de zee is geworpen. We kruipen vanavond vroeg in bed om de vermoeienissen van de hele dag van ons af te slapen.

We zijn vroeg wakker, het werk ritme zit er nog in. Na het ontbijt stappen we op de fiets en gaan de buurt eens verkennen. Vlakbij is een supermarkt en enkele restaurants. Ook fietsen we naar de punt om daar even naar de boten te kijken. Daarna naar het punt toe waar de boten naar Venetie vertrekken. We informeren hoe laat de boten vertrekken en wat de kosten zijn. Terug bij de camper smeren we wat broodjes om mee te nemen en pakken de fotocamera en een fles water en vertrekken naar Venetie. De boottocht duurt ongeveer 45 minuten en er is tijdens de tocht genoeg te zien. Na aankomst bij de halte bij het San Marco plein, nemen we waterbus 41 naar Murano. Weer zitten we ruim een half uur in een bootje, dit keer een kleinere. Voor Murano ligt een eiland dat geheel bestaat uit een begraafplaats. Hier liggen echt duizenden mensen begraven en is heel erg mooi en indrukwekkend. Helaas begint het hier ook te regenen zodat we even een tijdje moeten schuilen. Na dit eiland gaan we naar Murano, het glasblazers eiland. We lopen door de straatjes en het is alleen glas wat je hier ziet. Halverwege onze tocht over het eiland komen we bij een cache en die loggen we gelijk even. Hierna gaan we weer naar de boot en gaan weer met lijn 41 naar Venetie terug. Ondertussen hebben we een heel rondje gemaakt rond Venetie en hebben we al een aardige indruk. We nemen bij de boot nog een ijsje (heerlijk) en nemen om 16.45 de boot terug naar Punta Sabbioni. Hierna fietsen we terug naar de camper en we drinken en lezen wat en later op de avond gaan we naar een restaurant om wat te eten. We hebben er heerlijk gegeten en eigenlijk niet voor al te veel. ’s Avonds bereiden we de volgende dag voor, want morgen gaan we weer naar Venetie.

Maandagmorgen stappen we om 10 uur op de fiets en nemen we de boot van kwart over tien. Aangekomen bij halte San Marco nemen we busboot 41 naar St. Elena, om hier een cache te gaan doen. De cache is snel gevonden en langs het park lopen we weer terug naar de halteplaats. Hier komt busboot 1 aan die ons door het Grande Canal vervoert. Een hele leuke rit, we varen onder de Rialto brug door, langs de markt en stappen uit bij Ca dor, het paleis. Hier gaan we de winkelstraatjes in en zwerven door de steegjes en over bruggetjes door Venetie heen. Na meer dan een uur lopen komen we bij het San Marco plein en hier staan we even te kijken naar alle toeristen. We lopen door naar de waterkade en nemen plaats op het terrasje waar de cola het goedkoopst is, € 3,50 per blikje van 33 cl. Hier blijven we een tijdje zitten om mensen en bootjes te kijken. Om 3 uur lopen we richting de boot, maar nemen eerst nog een heerlijk Italiaans ijsje. Even na 4 uur zijn we weer terug bij de camper en gaan de voetjes omhoog. ’s Avonds gaan we weer eten bij het tentje waar we gisteren ook gegeten hebben, tegenover de ingang van camping Marina de Venezia. Hierna nog even buiten gezeten, maar het koelt snel af en gaan we bijtijds naar binnen.

Dinsdagmorgen rijden we naar camping Fusina, zodat we lekker dichtbij de haven zijn. Hier komen we rond het middaguur aan en genieten we van het uitzicht op de cruiseboten en de ferries. ’s Avonds halen we wat te eten in de snackbar van de camping.

Vandaag is het de dag dat we naar Griekenland gaan. We zijn vroeg op en gaan beide nog even douchen en halen vers brood. Hierna gooien we de watertank vol, legen de vuilwatertank en de wc en gaan 30 euro betalen bij de receptie voor 1 nachtje op de camping. We vertrekken om half 11 richting de haven van Venetie en melden ons daar bij Minoan. Wij zijn vroeg maar er zijn er bij die nog vroeger zijn. Het inschepen is al begonnen en de vrachtwagens mogen al naar binnen. Om half 12 is het onze beurt en we staan netjes in het midden en bij de gaten. Naast ons staat een camper met een boot op een aanhanger en hierdoor kunnen wij mooi naar buiten kijken. We kijken hoe het inschepen verder gaat en iets voor 2 uur gaan we naar boven. Om 2 uur varen we weg en gaan we door Venetie richting Adriatische Zee. Wat een mooi gezicht om Venetie nog een keer te zien vanaf deze boot. De rest van de dag brengen we door met alles op de boot bekijken en ’s avonds gaan we heerlijk eten in het restaurant. We komen al in griekse sferen met het eten van gebakken feta, gamba saganaki en met moussaka. Om 11 uur gaan we naar bed en op de beweging van de boot vallen we in slaap. Wel zijn we blij dat we gewend zijn om met oordopjes te slapen, want die heb je wel nodig.

De volgende morgen zijn we op tijd wakker en gaan daarna douchen. Heerlijk douche, goede harde straal en lekker warm water. Hierna ontbijten we en daarna weer een rondje over de boot. Ondertussen zien we de kust van Albanie al en om half 11 zien we Corfu. Om 12 uur zijn we in de haven van Igoumenitsa en een half uurtje later zijn we van boord. We rijden gelijk naar een benzine pomp om te tanken en schrikken van de prijs van de diesel, € 1,49. Wij dachten dat de diesel een stuk goedkoper zou zijn in Griekenland. Hierna zoeken we een supermarkt op en doen we inkopen. Daarna door naar het strand van Drepano en op de boot hadden we al gezien dat er wat campers stonden. Om half 2 staan we aan het strand en nog geen 15 minuten later liggen we in het water. We staan met 4 campers, maar later op de avond vertrekken er 2 campers, die weer met de boot terug gaan.

Vrijdagmorgen vertrekt ook de andere camper en staan we alleen. We blijven lekker staan en genieten van de zon, rust, wind en de zee. Later op de middag steekt er een flinke wind op en moeten we de luifel indraaien. Na het eten ruimen we alles op en maken we gebruik van de stranddouche om de haren te wassen en de watertank te vullen. We zijn vandaag vroeg wakker en om half 9 rijden we weg van de camperplek. We zeggen voor een weekje de zee gedag want we gaan het binnenland in. Via de rijksweg gaan we naar Iouninna. Onderweg moeten we nog regelmatig een stukje binnendoor omdat de weg nog niet helemaal klaar is. De stukken binnendoor zijn echte bergweggetjes, maar niets vergeleken bij wat we ’s middags nog krijgen.

In Iouninna doen we bij de Carrefour boodschappen en daarna rijden we door het centrum richting Vikos. We gaan een erg mooi gebied in en rijden een heel stuk binnen door naar Pa….. waar een mooie plek is om te baden. Onderweg stoppen we diverse keren op mooie plekjes. Later op de middag rijden we weer terug naar Ioaninna waar we de camping opzoeken. We staan met onze neus richting meer. Later op de avond gaan we met de fiets naar het oude gedeelte en hier eten we voor € 23,50; gefrituurde aubergine, tzaziki, moussaka en 2x souvlaki met rijst en patat. Voor het donker wordt zijn we weer terug bij de camper en hier bekijken we wat we morgen gaan doen.

Het is zondag en we vertrekken richting de kloosters in Kalambaka/Kastraki. Eerst gaan we nog naar de grotten van Perama en we zijn net op tijd om aan te sluiten bij een kleine groep voor een rondleiding van 45 minuten. De grotten zijn ontdekt in 1940 door de bewoners, die op zoek waren naar een schuilplaats voor de duitsers. De stalagmieten en stalagtieten zijn miljoenen jaren oud, aangezien het 100 jaar duurt voordat 1 cm is aangegroeid. Na de rondleiding hebben we ruim 500 treden op en af gelopen en bij een luchtvochtigheid van meer dan 80% kost dat wel wat zweetdruppels ondanks dat het binnen maar 17 graden is.

Hierna gaan we verder richting Metsovo en we rijden een hele mooie weg. Via de Katarapas, waar het gelukkig erg rustig is en daardoor goed te rijden is, komen we rond drie uur aan op camping Vrachos waar we een plekje vinden in de schaduw. De temperatuur is opgelopen naar ruim 33 graden in de schaduw en al gauw gaan we verkoeling zoeken in het zwembad. ’s Avonds eten we voor 20 euro een mixed grill in het restaurant bij de camping.

Morgen gaan we de kloosters eens dichterbij bekijken.

De volgende morgen gaan we na het afrekenen naar de kloosters toe. Het is nog lekker rustig overal en we kunnen dan ook de camper goed parkeren. We gaan niet een klooster in maar bekijken ze van alle kanten. Na een uurtje rondrijden houden we het voor gezien en doen we boodschappen bij de Lidl en rijden we richting Delfi. We zien wel waar we uitkomen. De weg door het dal is één van de saaiste wegen die we ooit gereden hebben. Er zijn ook nergens mogelijkheden om te stoppen en we blijven dan ook maar doorrijden. Het laatste stuk voor Delfi is een mooi stuk weg, je rijdt langs de mijnen en dan ineens door de grootste olijfbomen boomgaard van Griekenland. We gaan naar camping Chrissa (campingcheque) en zoeken een lekker plekje op. Hier nemen we ook voor 5 euro 24 uur internet en kunnen we de email etc weer eens bijwerken. ’s Avonds eten we wat in het restaurant en voor is dat niet voor herhaling vatbaar.

Dinsdagmorgen gaan we naar Delfi en na 7 km rijden parkeren we de camper voor het museum. Ik bekijk de klim en besluit om niet mee naar boven te gaan. Roel gaat alleen en komt enthousiast weer terug. Ik heb me beneden vermaakt met het zoeken naar een cache en het redden van een schildpad dat op een gegeven moment op zijn rug lag in een goot en daar niet meer uit kon komen. Samen hebben we het museum bezocht en heel raar, je mag alles fotograferen (zonder flits) maar je mag niet samen met een object op de foto. Na het museum rijden we nog even door naar de andere opgravingen. Voor de lunch zijn we weer terug op de camping waar we een wasje wegwerken. Helaas krijgen we die middag ook enkele regendruppels. Toch wordt het uiteindelijk nog lekker weer en Roel brengt het hele mooie zwembad een bezoek. ’s Avonds steken we de bbq aan.

Deze dag staat in het teken van Athene. We rijden een stukje binnendoor en komen dan bij de snelweg. De camping (Nea Kiffisia) is niet zo snel gevonden, maar dankzij de GPS hoeven we niet lang te zoeken. We zijn om 1 uur op de camping en na iets gegeten te hebben stappen we op de fiets om naar het metrostation te fietsen. Dit is een stukje van 3,5 km, maar is bergopwaarts en valt ons toch wel zwaar. Bij aankomst bij het metrostation kopen we een 24 uurs kaartje voor 3 euro. Na 35 minuten staan we bij de Akropolis. Roel koopt een kaartje (12 euro) en is ruim een uur weg. Ik vermaak me in de schaduw van een paar bomen met het boek over Griekenland. Hierna lopen we samen door Plaka en komen we nog meer oudheden tegen. We eten nog wat in de wijk Monostraki en nemen daarna de metro weer terug naar Kiffisia. We pakken weer de fiets en de terugweg gaat een stuk makkelijker omdat het grootste gedeelte bergafwaarts is. Aangekomen bij de camping zien we een bekende, waarvan we wisten dat die ook in Griekenland zou zijn. Hier nog lekker even mee gekletst maar om half 11 stappen we vermoeid ons bed in.

We doen het lekker rustig aan vanmorgen. We hebben geen haast. Om half 12 rijden we de camping en gaan we richting Korinthie. We nemen een stuk de snelweg en moeten hiervoor 2x tol betalen (2,70 en 2,00 ). Bij het kanaal aangekomen nemen we een kijkje op de hoge brug. Hier zijn ze aan het bungeejumpen. Helaas is er geen boot in het kanaal. Op het terras nemen we een salade een souvlaki en met een volle buik gaan we bij de supermarkt aan de overkant boodschappen doen. Een hele goede ruim gesorteerde winkel, met veel produkten waar Nederlandse beschijving op staat. Hierna rijden we naar de lage brug en juist op dat moment komt er een boot aan. Roel rent achter de boot aan om nog wat foto’s te maken. Hierna doen we de cache die vlak bij de brug ligt. Na een half uurtje er rond kijken, rijden we verder op zoek naar een plekje aan het strand en om te overnachten. We komen uiteindelijk terecht bij een hotel (B&B) met een redelijk grote parkeerplaats en vragen of we hier mogen blijven staan. Was geen enkel probleem. We genieten nog enkele uurtjes van de zon. Na het eten gaan we vlug naar binnen want de muggen zitten ook hier in grote aantallen. We kijken of er een draadloos netwerkje openstaat en we hebben geluk. We halen de email op en kijken even rond op het internet. Als afsluiting kijken we nog een film en om half 12 gaan de luiken dicht.

Vanmorgen worden we vroeg wakker; het regent dus gauw het dakluik dicht en tevens zit er een mug om ons hoofd heen te zoemen. Om half 7 ga ik er toch maar uit, want de mug wordt nu wel erg vervelend. Als ik naar buiten kijk is het grauw, grijs en nat en is er nergens een zonnig plekje te vinden. Na het ontbijt vertrekken we naar Epidaurus, een ritje van ong. 50 km. Onderweg zien we ook af en toe de zon tevoorschijn komen. We komen veel leuke baaitjes tegen waar we de camper wel neer kunnen zetten voor een nachtje, maar eerst iets cultureels doen. Bij het theater van Epidaures is het druk en zijn vele bussen met toeristen. We krijgen van één van de reisleiders een uitleg over de akoestiek van het theater en die is heel erg goed. We bekijken ook nog even het museum en dan vertrekken we weer richting de kust. We gaan naar Palea Epidaures en via kleine straatjes komen we uit bij de haven en gaan daar naar rechts en parkeren de camper helemaal aan het eind bij een taverne. We hebben uitzicht op het dorpje en de baai met de eilanden. Overal staan borden dat het verboden is om te kamperen. Aan de andere kant van het dorp zien we ook campers staan en dit zijn er heel wat en het ziet er naar uit dat die ook al wat langer staan. Om 6 uur gaan we die kant op, maar dan moeten we wel weer door het centrum met al zijn kleine straatjes en korte bochtjes (met daarin geparkeerde auto’s). We zetten de camper neer en gaan daarna eten in het dorpje. Vanwege de muggen zitten we weer vroeg binnen en kijken we een film op tv.

Roel gaat op de fiets een broodje halen voor het ontbijt. We brengen de dag heerlijk relaxed door op het strand, in het water en onder de luifel. ’s Avonds weer wat eten in het dorp. Bij terugkomst op het strand is er zojuist een busje aangekomen met daarin 3 volwassenen en 7 kinderen. De oudere vrouw hadden we al gezien, die was al bij ons aan tafel langs geweest om te bedelen. Het hele spul maakt een kabaal, vooral de hond die ze bij zich hebben. Ook word de bus uitgepakt en komen de potten en de pannen tevoorschijn, en ook de dekens en slaapzakken. Het ziet er allemaal erg armoedig uit en de meeste camperaars bekijken het ook met argusogen. Bij het slapen gaan, gaan ook overal de ramen dicht en zie je menig alarm aangezet worden. Ook wij doen dit.

Het is zondag vandaag en de kerkklok laat zich al vroeg horen. Wij gaan vandaag weer verder en maken ons klaar voor vertrek, maar eerst gaat Roel nog even zwemmen en douchen. We rijden via een mooie weg naar de andere kant, richting Napflion. We komen op ….. strand en zien hier enkele campers staan en zetten ons erbij. Er is erg veel wind en op een gegeven moment (ik sta even binnen) gaat de camper heel erg tekeer. Roel zat buiten en schudden ook van de wind, dacht hij, maar achteraf bleek het een aardbeving te zijn geweest. Het epicentrum lag in Patras, zo’n 150 km bij ons vandaan. De rest van de dag brengen we rustig door en bereiden de volgende dag voor.

Om half 10 rijden we weg en gaan we naar Nafplio. Onderweg kijken we nog even bij de burcht maar gaan niet naar binnen. We parkeren de camper op de parkeerplaats bij de haven en lopen daarna door de winkelstraatjes van Oud Nafplio. Hier zijn erg veel leuke kleine winkeltjes te vinden en ook veel leuke straatjes. We besluiten ons bezoek bij de supermarkt voor enkele inkopen en vervolgen onze route. We gaan via een hele mooie kustweg, met veel mooie baaien, naar Aghios Andreas. De plek valt ons tegen, de wc en douche zijn afgesloten, de taverne ziet er nog gesloten uit en je kan er niet zwemmen. Tevens staat er erg veel wind en is buiten zitten niet mogelijk. Na de lunch en siesta gaan we verder en rijden we naar Plaka. Voordat we bij Plakka zijn, rijden we door een groente- en fruit gebied met hele smalle wegen en moet ik regelmatig even uitstappen om te kijken of we er wel door kunnen. Ook moeten we een droge rivierbedding oversteken. Eenmaal aangekomen bij Plaka valt ons de camperplek erg tegen, het is een parkeerplaats, geen schaduw, je betaald 5 euro, alles incl. We lopen het kleine vissersdorpje in en vinden algauw het restaurant waar we over gelezen hebben, namelijk Dolphins. Roel wordt uitgenodigd om een kijkje te nemen in de keuken en krijgt een ouzo aangeboden. ’s Avonds gaan we er eten en ik moet toegeven, we hebben er heerlijk gegeten en voor weinig. Na het eten checken we nog even de email, want er is een open netwerk in het dorp.

We verlaten de camperplaats en stoppen bij de kleine supermarkt in het dorp (bij de haven). We halen vers brood en ontbijten met uitzicht op de haven. We rijden naar Leonido??? En daarvandaan gaan we met slingerwegen omhoog en omhoog en nog hoger. Uiteindelijk komen we in Kosmas en we zitten dan ong. 1100 meter hoog. Onderweg hebben we nog het monostery Elenis gezien. Ook heel veel mooie uitzichtpunten, ravijnen, kloofen en droge rivieren. Al rijdend door de vele olijfbomen en sinaasappelplantages bereiken we Skala. Hier doen we bij de Lidl boodschappen en daarna rijden we naar Monemvasia. Rondom Monemvasia mag niet gekampeerd worden en er wordt streng op gecontroleerd. Overal zien we borden staan dat de bekeuring 147 euro per persoon per dag is. We rijden iets ten noorden van Monemvasia een weggetje in dat ons brengt bij een vissershaventje en een kerkje. We vragen aan de bewoner naast de kerk of het ok is dat we hier blijven staan voor de nacht. Het was volgens hem geen enkel probleem. We hebben er heerlijk gestaan.

We staan vroeg op, Roel gaan eerst even snorkelen en daarna douchen. Na het ontbijt rijden we naar Monemvasia. We rijden helemaal door tot de ingangspoort, hier kunnen we makkelijk draaien en parkeren de camper langs de toegangsweg. We lopen een uurtje door dit schitterende dorpje. Het is er nog erg stil, weinig toeristen rond dit tijdstip en het is er gelukkig ook nog niet echt warm.

Na deze bezichtiging gaan we weer terug richting Skala, maar onderweg nemen we lunchpauze bij het strand van Asteri. Hier staan 2 douches en een waterkraan. Na het zwemmen en lunchen gaan we douchen en vullen de watertank bij. We gaan weer bij de Lidl wat inkopen doen voor de komende dagen en rijden daarna door naar een strandje net voor Githion. Op het strand ligt een gestrand vrachtschip. We staan jammer genoeg niet direkt aan het water maar op een parkeerplaats net achter een duin. We staan hier met 2 franse en 2 duitse camperaars.

Vandaag zakken we helemaal af naar het zuidelijkste puntje van Griekenland. We volgen de weg via Areopoli en gaan helemaal naar Tenaron. De Mani kenmerkt zich door de speciale bouw van de huizen en de hele kale heuvels. De huizen vinden wij wel mooi, maar de kaalheid van de bergen/heuvels niet. Wij zien toch liever groen. Op het zuidelijkste puntje aangekomen stoppen we even en gaan weer terug naar het noorden. In Geroliminas lunchen we en spreken daar een paar Nederlanders die ook met de camper onderweg zijn. Na de lunch rijden we nog geen stukje verder en gaan naar de grotten van Pirgos Dirou. We bezoeken de grotten niet, maar gaan naar het strandje wat er naast ligt. Hier genieten we van de los lopende schapen en geiten.

We rijden op tijd weg en gaan een cache doen bij de grotten. Hierna halen we brood in het dorp en onderweg ontbijten we. We komen erg veel Nederlandse caravans tegen, namelijk van Acsi kampeerreizen, ook enkele campers. In Kalamata gaan we op zoek naar een BP station waar ze autogas zouden moeten hebben. Dit is helaas niet waar maar we worden doorverwezen naar een plek ten westen van Kalamata, aan het strand. Hier hebben ze wel gas, maar ze vullen alleen flessen. We rijden door naar een plek aan het strand bij Messini/Bouka, maar hier mogen we niet overnachten. We lunchen er en Roel gaat even naar het strand en dan rijden we om half 4 weer verder. We hebben besloten om naar een camping te gaan omdat de koelkast weer kuren heeft en al 36 uur op 20 graden staat. We gaan op aanraden van iemand van het camperforum naar Finikounda en gaan daar naar camping Anemomilos. Het staat er erg vol met duitsers en Oostenrijkers en een plekje aan het strand kunnen we wel vergeten. Ook zijn de grote plekken al bezet en wij frummelen onze camper op een klein plekje maar wel met wat bomen. ’s Avonds werken we 2 wasmachines met was weg en kijken we naar het Nederlands elftal dat met 4-1 wint van Frankrijk.

Het is zaterdag 14 juni en Monique is jarig. ’s Morgens gaan we naar het dorpje en eten we gebak op een terrasje aan de haven. Na wat winkeltjes bekeken te hebben en wat boodschappen gedaan te hebben, gaan we terug naar de camper voor de lunch. ’s Middags brengen we luierend door bij de camper en aan het strand. ’s Avonds gaan we naar Restaurant Dionnissis (een aanrader) en eten daar varken van ’t spit.

Ook vandaag is het een luierdag en brengen we door aan het strand en bij de camper.

Vandaag is het maandag 16 juni en is het in Griekenland een feestdag; ortodox pinksterdag. Dit is onderweg te merken want het is overal heel erg druk. We rijden via methoni naar Pilos en hier parkeren we de camper bij de haven en doen wat inkopen. Daarna rijden we langs de kust op zoek naar een leuke plek waar we 2 dagen kunnen gaan staan. Veel plekken die in het boekje van Schulz staan vinden we of niet goed genoeg of staan vol met grieken die een dagje naar het strand gaan. Tussen de middag lunchen we bij een halfvormige haven wat gebruikt wordt als een zwembad. Roel gaat hier even zwemmen en daarna gaan we weer noordwaarts. Uiteindelijk belanden we in het strand bos bij Elea. Hier staan in het bos veel tentjes en enkele campers. We parkeren de camper tussen/onder de bomen en als we niet weggestuurd worden blijven we hier 2 nachten staan.

We zijn hier 3 nachten blijven staan en hebben heerlijk eigenlijk niets bijzonders gedaan. ’s Morgens op de fiets naar de bakker en ‘s avonds naar de Taverne om wat te eten. Tussendoor lezen, zwemmen, slapen.

Op het strand van Elea komen schildpadden. Hier werken erg veel vrijwillergers om ’s nachts de wacht te houden op het strand.

We gaan weer een stukje noordwaarts. Het is ondertussen steeds warmer geworden en de temperatuur ligt tussen de 25 graden ’s nachts en de 35 graden overdag. We willen naar Katakolo, dit schijnt een leuk dorpje te zijn. We rijden via Pirgos (doen hier bij de lidl boodschappen) naar Katakolo. We kunnen staan op de parkeerplaats aan de haven, maar rijden toch eerst naar het strand bij Skafidia. Dit is niet erg makkelijk te vinden en we rijden over allemaal kleine weggetjes en door dorpjes, maar uiteindelijk toch gevonden. We blijven hier tot een uurtje of half 5 en gaan dan weer terug naar Katakolo. Tegen 6 uur lopen we het dorpje in en tot onze verbazing sluiten alle winkels. De winkels zijn hier alleen open als er een cruiseboot ligt en de cruiseboot van vandaag staat op het punt van vertrek. Verder is het dorpje uitgestorven, alle terrasjes leeg en we gaan wat eten bij de snackbar. We gaan terug naar de camper en verplaatsen deze naar een plekje bij de boten. Hier praten we wat met Nederlanders die al enkele maanden onderweg zijn met hun zeilboot; de Belle van Brabant.

’s Avonds loopt de parkeerplaats vol met auto’s en de terrasje stromen vol.

Via de Killini Springs (waar we niet in zijn geweest vanwege de rotte eieren lucht) rijden we naar Killini haven. Hier gaan we eerst staan op een gewone parkeerplaats aan het strand en ’s avonds verplaatsen we de camper naar een stuk grond bij Anna’s taverne, aan het eind van de boulevard. ’s Avonds eten we wat bij Anna, maar het is niet onze smaak en de keuze is beperkt. Vanaf Killini vertrekken de ferry’s naar Zakynthos en Kefalonia.

Het is erg warm vandaag en we gaan met de boot naar Kefalonia om daar te lunchen. De kosten voor 1 persoon voor een retour is € 16,80. De tocht duurt anderhalf uur en dan ben je in Polos. Dit is een klein vissersdorpje met veel terrasjes aan het strand. We lunchen hier bij Dionnissos wat ons erg goed bevalt. ’s Middags nemen we de boot weer terug en we willen zeker nog wel een keer terug naar dit eiland (met of zonder camper).

Het einde van onze tijd in Griekenland is bijna in zicht en we willen dichtbij Patras onze laatste dagen hier doorbrengen. Aangezien onze koelkast de warmte niet zo heel erg prettig vind willen we naar een camping zodat we de laatste paar warme dagen nog iets kouds kunnen drinken. We rijden naar camping Golden Sunset Beach in Alissos, maar tot onze verbazing is deze camping gesloten tot 27 juni. Wat nu? We hebben veel gehoord over de camperplek bij Diakofta dus daar rijden we naartoe. Daar aangekomen staan er diverse campers en we plaatsen onze camper er tussen. Tot onze verbazing zien we weer de groep met griekse zigeuners die we eerder al gezien hebben op het strand van Palae Epidaurus. De groep staat nu gelukkig een eind van de campers vandaan, want ze maken met 20 man/vrouw een hoop kabaal en het brengt veel onrust. De middag brengen we verder door in de zee (die hier een stuk kouder is dan alle voorgaande plekken).

Maandag, onze laatste hele dag in Griekenland. ’s Morgens op de fiets even brood halen in het dorp en de rest van de dag brengen we rustig door. Er staat gelukkig aardig wat wind wat de temperatuur aangenamer maakt. Ook kan de vlieger uit de camper gehaald worden en Roel en Peter gaan eens kijken of het lukt. ’s Avonds gaan we nog wat eten in het dorp onze laatste echte griekse maaltijd. Hierna blijven we nog lang buiten zitten kletsen met Els en Peter uit IJmuiden.

De volgende ochtend helpt één van de Belgische camperaars ons met de brander van de koelkast. Er zat een vuiltje op en waarschijnlijk heeft die daardoor niet goed gebrand en daardoor ook niet gekoeld. We wachten het af. Peter en Els gaan richting Patras en wij volgen later. In Patras aangekomen zien we Peter en Els op de parkeerplaats staan en we gaan nog even gedag zeggen. Daarna door naar de haven en zoals we al verwachten, is het hier een chaos. We verplaatsen ons een paar keer en uiteindelijk staan we op de eerste rij en zien we het lossen en laden van de Olympia Palace. Wat gaat dit hectisch. Om half 5 mogen wij aan boord en we komen met de achterkant van de camper bij een open raam te staan. Hierdoor vangen we toch wel wind, maar staan gelukkig niet in de zon. ’s Avonds gaan we wat eten in het restaurant, maar dit keer vonden we het niet zo goed als op de heenweg. Om half 12 komen we in Igoumenitsa aan en zodra we weg varen gaan we op bed liggen en proberen we bij een temperatuur van 30 graden in slaap te vallen.

We hebben gelukkig wel wat geslapen, we hadden alles open laten staan en hierdoor bracht de wind wel wat verkoeling. De temperatuur binnen was om 7 uur 26 graden. Gelijk onder de douche gegaan en hierna de tijd gedood met het bijwerken van het reisverslag, de gps weer in orde maken en het kijken van een film. ’s Middags komen we in Patras aan maar we kunnen niet gelijk van de boot af. Een vrachtwagen staat nog op de helling en de chauffeur is nergens te vinden. Na een half uurtje komt de chauffeur er aan en kunnen we van het camperdek af.

We rijden richting het Gardameer, onderweg erg warm en veel file’s. ’s Avonds om 9 uur komen we in Garda aan en gaan gauw even wat eten. Het is nog steeds erg warm en we krijgen de camper niet koel.

Na een slechte nacht gaan we heel vroeg op pad. We rijden via de Brenner auto route naar Oostenrijk en daarna naar Duitsland. Gelukkig begint de temperatuur ook wat te zakken, dat maakt het rijden wat comfortabeler. We overnachten op een camperplaats bij de RothSee.

De volgende dag rijden we via de snelweg naar Goch waar we de laatste nacht van de vakantie overnachten.