Duitsland 2015

verslag: versie dd 28 juni

Vakantie 2015

Donderdagavond 19.00 hé hé eindelijk vakantie, nog even de laatste dingen in de camper, de kachel laag, en we zijn weg. Om 21.15 arriveren we op Hoog Elten waar Rick en Gerliza al zitten te wachten, we hebben afgesproken om het eerste weekend samen door te brengen met het kijken naar een nieuwe camper (voor hun, niet voor ons ;-)) het is lekker weer en we zitten tot half elf buiten te ouweprostitueren.

Vrijdag de 12e: vroeg op (we moeten er nog even in komen met uitslapen) en snel op pad richting Arnsberg waar we bij de eerste (eura) dealer onze opwachting maken, mooie toko alleen nieuwe modellen, zelfs eentje met onze indeling maar in een alkoof uitvoering. Al met al een hoop indrukken voor R&G die het samen nog niet eens zijn over wat ze willen kopen.
’s Middags naar Bad Westerkotten, waar wij al een paar keer zijn geweest maar R&G nog niet, stoeltjesmiddag, afgesloten met een BBQ, daarna naar het dorp gelopen, ijsje gegeten, cache geprobeerd te vinden waarbij Rick in de rivier onder de brug moest kruipen, maar helaas niet gevonden. Kürpark bezocht waar net een Tiroler concert bezig was, de kruidentuin bezocht, de Kradierwerken aan hen laten zien en onze handen ondergedompeld in het genezende bronwater. Rick had er echt baat bij (zegt ‘tie).

Zaterdag de 13e: alweer vroeg wakker en dus ook maar weer snel vertrokken naar dealer nummer 2 in Langenberg, helaas wat een teleurstelling, dit is de dealer waar ze voor aanstaande dinsdag afgesproken hebben om een camper te bezichtigen, wordt denk ik niets.
Snel weg en door naar Bebra, een camperplek aan een meer waar Jan en Simonne al op ons wachten. Onderweg nog even een klimcache gedaan, de eerste met Rik, zonder aanwezige ervaringsdeskundigen. Uit en thuis in een half uur, dat ging dus wel lekker! Helaas is Monique helemaal lek gestoken door de muggen.
Na de lunch komen we aan bij het meer waar we tot en met maandag morgen blijven staan. We maken ook kennis met Rudi, “hoofdnoorman” van hetcamper forum en zijn hond Hockey die samen naast Jan en Simonne staan. Het is fantastisch weer, lekker ouwelullen, de lokale Lidl gezamenlijk bezocht en afgesloten met een lekkere BBQ.

Zondag de 14e.. er is er een jarig hoera, hoera. Na een gezonde nachtrust een samenzang voor Monique, cake met lemoncurd en voor de liefhebbers aangevuld met slagroom. Hierna wederom een relaxte dag met alweer veel slap ouwehoeren, zonnen, zwemmen en ’s avonds met z’n zessen naar de chinees om de 50ste verjaardag van Monique te vieren. OOHHja bijna vergeten Roel heeft voor het eerst gepeddelboard, er stond op het strand een leverancier van deze dingen, eigenlijk een soort surfplank maar dan iets breder die je jezelf dan staan met 1 lange peddel op moet voortbewegen terwijl je gelijker tijd jezelf in evenwicht moet houden. Ging erg goed had er bijna een gekocht tot we hoorden dat ze zo’n 1000 euro moeten kosten, helaas, dan maar niet!

Maandag de 15e.. R&G vertrekken vroeg terug naar Nederland, die gaan daar wat camperdealers bezoeken, ‘s Morgens een fietstochtje van zo’n 10 kilometer naar Rotenburg en onderweg een paar caches doen, er aangekomen tot de ontdekking komen dat we hier al eens eerder waren geweest met Rick en Gerliza onderweg naar Tsjechië in 2012. Het weer wordt minder en we besluiten na de lunch te vertrekken.
Jan en Simonne horen dat ze zelf hun nieuwe camper van de dealer op mogen gaan halen in Polch en die gaan er ook van tussen. Wij rijden naar Eisenbach, parkeren daar bij het automuseum, gaan lopend de stad, bezoeken het oude centrum en op zoek naar het geboortehuis van Bach.
Tegen vijven vertrekken we naar de parkeerplaats van WartBurg een grote vesting op een rots / heuvel, na het eten gaat Roel nog even naar de burcht lopen om te kijken hoe het zit met openingstijden en parkeergeld, want morgenochtend willen we de begeleide tour gaan doen omdat je de burcht niet zonder te kunnen bezichtigen. Teruggekomen heeft hij de hele burcht al gezien van buiten en hier mooie foto’s van gemaakt. We besluiten morgen dan maar direct door te rijden naar Bad Langensulza, we staan helemaal alleen op parkeerplaats en het is hier doodstil.

Dinsdag de 16e.. We hebben slecht geslapen en om 06:00 komt ook de eerste Mitarbeiter al het parkeerterrein oprijden! We vertrekken op tijd omdat we hier gratis hebben gestaan, maar wel voor 09:00 weg moeten zijn anders moeten we alsnog €6,- aftikken. We gaan op weg naar Bad Langensulza, maar eerst maken we een tussenstop in het nationaal park Hainich. Hier is een boomkruinpad van zo’n halve kilometer lang waar je op 20-30 meter hoogte tussen de boomtoppen in loopt met een uitkijktoren van 44 meter hoog waarvandaan je een fantastisch uitzicht hebt over de omgeving.
Om 12:30 komen we aan op de camperplaats van Bad Langensulza, een mixparking met een separaat gedeelte voor campers, na de lunch stappen we op de fiets om een rondje te geocachen en na een stuk of 20 caches gedaan te hebben en 25 kilometer gefietst te hebben op grotendeels onverharde paden fietsen we nog even door het oude centrum om een indruk te krijgen van dit plaatsje. Vanavond onderuitgezakt op de bank na een begin te hebben gemaakt met dit reisverslag, morgen zien we wel weer verder. Foto’s volgen later als we een keer een gratis Wi-Fi-spot hebben.

Woensdag 17 juni… na het ontbijt stappen we op de fiets om de japanse tuin te bezoeken, deze is niet zo heel groot en gedeeltelijk niet te belopen omdat de sprinklers aan staan, lekker geregeld weer en in zijn geheel valt het een heel klein beetje tegen. Dan toch ook maar naar de rozentuin, Bad Langensalza is een zogenaamde “rozenstad” en heeft al diverse prijzen gewonnen ook wordt er elk jaar een rozenkoningin gekozen.
’s Middags nog lekker tot een uur of vier in het zonnetje gezeten en toen vertrokken naar Gotha hier schijnt een mooi paleis te staan, na het eten een rondje gelopen, het paleis en het park bezocht hierna op de bank tvtje aan drroomhuis gezocht en tis hier fantastisch gekeken.

Donderdag 18 juni… we worden wakker en de regen tikt op het dak, lekker deprimerend weer en we willen naar voormalig concentratiekamp Buchenwald, dus we komen op voorhand al aardig in de stemming. In Buchenwald zo’n 2 uur rondgelopen, erg indrukwekkend en onvoorstelbaar dat dit heeft kunnen gebeuren.
Even eten op de parkeerplaats en dan op weg naar Weimar, we komen aan op een grote mixparking met een apart stuk voor campers, we parkeren en gaan een rondje door de stad lopen. We lopen langs de Ilm naar het stadspaleis op weg naar de bibliotheek waar de rococozaal en een hele mooie trap dé publiekstrekkers zijn, helaas er kunnen maar een beperkt aantal mensen in, men is al weken van te voren volgeboekt dus helaas pindakaas. We bekijken de rest van de oude (mooie) binnenstad en zakken na een uur of 3 moe maar voldaan buiten in de stoelen, hé hé, morgen weer een dag, op naar Leipzig.

Vrijdag 19 juni…. De eerste week zit er al weer op en we zijn onderweg naar Leipzig, na een tocht met diverse omleidingen komen we aan bij de Porche fabriek waar we worden tegengehouden door een portier. We hadden van te voren een boeking moeten doen via internet maar dat was ons op de website niet duidelijk geworden. Deze boekingen beginnen bij zo’n 60euro en is inclusief ontbijt, lunch of diner en dat is ons een beetje te gortig, we rijden door en komen na de lunch bij de camperplaats aan.
’s Middags stappen we op de fiets om een paar klimcaches te gaan doen, proppen de fietstassen vol met materiaal, maar na een uur of 2 zijn we terug, 2 klimcaches gedaan (waar we geen materiaal voor nodig hadden) en een leuk tochtje gemaakt.

Zaterdag de 20ste.. om 10:00 uur moeten we in het centrum bij het stadsmuseum zijn om een fietstocht op eigen fietsen met een gids te doen, we zijn maar net op tijd omdat we de plek waar de groep staat pas op het laatste moment ontdekken ( ze staan met de fietsen in een overdekt poortje omdat het giet van de regen). Na de tickets gekocht te hebben gaan we op pad en maken een tocht van zo’n 25 kilometer in 4 uur!!! langs alle bekende punten in en om Leipzig. De gids liep een beetje uit want normaal duurt de tocht maar 3 uur. Wij waren blij dat we regenpakken aanhadden, we hebben zowel regen en zon gehad tijdens de fietstocht.
Na een Snecken en een pizzabroodje naar binnen gewerkt te hebben bij de plaatselijke bakker in de hoofdstraat lopen we naar de panoramatoren op de Augustusplatz, klimmen naar de 30ste verdieping, (met de lift, je moet het niet overdrijven), tikken 6 euro af voor 1 van de mooiste uitzichten op Leipzig.
Hierna maken we nog een wandeling van 3 uur door het leuke en drukke centrum, we bezoeken o.a het treinstation, waar heel veel winkels en restaurants gevestigd zijn. Proppen ons vol met sushi, terriaki-zalm en kip voor we ons weer opmaken voor het half uurtje terugfietsen naar de camperplaats.

Zondag 21 juni… we hebben na 2 dagen noch steeds niemand van de camperplaats gezien en omdat we willen vertrekken bellen we maar eens aan bij de voordeur, meneer kijkt op een lijst met kentekenplaten die hij de afgelopen dagen heeft genoteerd, wij staan er niet op, helaas moeten we toch betalen 
Op naar Meissen, onderweg toch nog even vet door de milieuzone vanwege een omleiding, maar ja geen camera’s dus dat ging goed (of we moeten thuis op de mat een bekeuring terugvinden, dat zal niet de eerste keer zijn na een vakantie . In Torgua een tussenstop gemaakt bij een grote burcht die beroemd is vanwege de mooie gerestaureerde buitentrap op de binnenplaats, we hebben geluk het is er heel gezellig er is een foodmarket en er zijn optredens, zeer de moeite waard, een erg mooi kasteel. We vervolgen onze weg langs de Elbe, het eerste stuk is niet interessant, maar hoe dichter we bij Meissen komen hoe mooier het wordt.
Net voor het middageten arriveren we op de kade van Meissen, we kopen een kaartje voor 5 euro waarvoor we 24 uur kunnen blijven staan, maar zonder voorzieningen. ’s middag wandelen we door de gezellige straatjes , genieten van een ijsje bij de Italiaan op de markt en lopen langs de burcht en de dom. ’s Avonds doet Roel nog 3 geocaches op loopafstand waarvan er 2 door zo’n zelfde soort metaalbewerker als Birre zijn gemaakt met veel favo’s. Morgen gaan we door naar Dresden.

Maandag 22 juni.. We worden wakker van de zon in de camper. De lucht is strakblauw en de zon brandt lekker op de camper. Dat kan wel eens een mooie dag gaan worden. Roel gaat brood halen bij de bakker, we doen nog even de afwas van gisteren en vertrekken om 09.30 uur. We rijden weer even naar het westen, waar we naar een huis gaan kijken wat al enige tijd te koop staat voor 12.000 Euries, het zijn 4 kleine appartementjes in een boeren hof. Het geheel ziet er behoorlijk vervallen uit. Roel maakt een praatje met 2 bewoners uit het hele kleine dorpje. Het geheel is van een Nederlander en er zit een huurder op de bovenste verdieping.

We rijden hiervandaan via mooie kleine weggetjes en een stukje via de snelweg naar Dresden. Hier gaan we naar de camperplaats midden in het centrum, bij een park en een jeugdherberg. De plek is niet goedkoop, 14 euro voor de overnachting. Water kost een euro en ook je wc legen kost een euro.
Rond 12 uur maken we alles klaar om te vertrekken. Vlak bij deze plek vertrekt de hop-on-hop-off bus, het weer is namelijk een stuk minder dan vanmorgen, het ziet er behoorlijk grijs uit. We stappen op de bus, kunnen geen kaartje kopen, want dat doet de chauffeur niet.
We mogen meerijden tot het begin punt en kunnen dan een kaartje kopen. Terwijl we in de bus zitten regent het pijpenstelen en zijn we blij dat we niet op de fiets zijn gestapt. We maken een rondje langs de Elbe aan de zuidkant van Dresden. Eenmaal aangekomen bij het centrum willen we toch eigenlijk wel uitstappen, maar nog steeds geen mogelijkheid voor het kopen van een kaartje. We stappen uit en gaan verder het centrum verkennen. Het giet nog steeds van de regen en we zijn blij met onze paraplu’s.
Op een gegeven moment kijken we op onze gps en zien dat we bijna op een geocache staan, dus die pikken we effe mee. Ook zijn we nog maar 500 meter van de camper verwijderd, dus lopen we terug. Lang uit op de bank, terwijl de regen op het dak neer komt. Aan het eind van de middag wordt het weer droog en na het eten gaat Roel nog even een rondje lopen naar het palais en het grootste park van Dresden. Verder maken we plannen voor de komende dagen, we gaan richting het Erzgebergte.

Dinsdag 23 juni.. Redelijk op tijd vertrekken richting Freiberg en parkeren daar op de camperplaats bij het zwembad om het stadje te gaan bekijken. Lopend langs de dom en slot Freundenstein komen we langs allerlei galeries en leuke winkeltjes. Men is druk doende de stad op te maken met stands en podia voor de burgfeesten van komende week.
‘s Middags komen we aan op de parking van de zomer-rodelbaan/skilift/seilbaan/restaurant (twee euro vijftig voor 24 uur). Roel bezoekt slot Augustusburg, hier vind je de grootste collectie historische motorfietsen van Europa. De burcht is fraai gerenoveerd en vrij te bezoeken, wel moet je voor de rest per onderdeel 6 euro betalen, wat neerkomt op zo’n 30 euro dan zie je wel de koetsen, motorfietsen, vogelshow, kelders en krijg je een rondleiding.
Na het eten rijden we met de camper nog even naar boven zodat Monique de burcht ook nog ziet, bekijken de parking onderaan die is lekker stil maar we zouden daar alleen staan er hij is een beetje achteraf, dus rijden we terug naar de rodelbaan parking waar Roel nog even een cache aan de weg doet, voordat we een filmpje kijken en hier gaan overnachten.

Woensdag de 24e .. Op weg naar Annaberg-boekhout uuh Buchholtz, een prachtige route door het middengebergte en komen aan in een mooi stadje met heeele steile weggetjes dat we ook weer lopend gaan bekijken, dit is niet te fietsen. Volop galeries met vooral houtsnijwerk uit de regio een beetje kerstachtig maar wel leuk. Ook staat hier weer een prachtige kerk uit 1500(St. Annen Kirche). De kerk heeft een hoge met toren uit 1500 waar je bovenop omheen kunt lopen die Roel in de zeikregen beklimt.
Na het eten rijden we een route langs de grens met Tsjechië door het Ertzgebergte en komen na veel omrijden door alweer allerlei wegomleggingen uit op camping Feriënpark Seiffen, hier doen we 2 wasjes. Vanaf deze camping doen ze tegen een redelijk tarief ook zelf excursies naar Karlovy vari, Praag, Dresden etc. je kan hier zo een week doorbrengen als je dat wilt.

Donderdag 25 juni.. Actief de dag begonnen met een grote schoonmaak, de bedden uitkloppen enzovoort en vertrekken na entsorgt te hebben richting het centrum van Seiffen wat bekend staat om zijn houtbewerking. Heel veel winkels met houten poppetjes van kerst tot Pasen en van alles ertussen, heksen, boskabouters, notenkrakers etc. als je er van houdt erruggg leuk, maar als je 1 of 2 winkels gezien hebt dan weet je het wel.
Op naar Glashütte, we parkeren op de eerste de beste parking en lopen door de lange straat naar het horlogemuseum. Onderweg komen we talloze horlogewinkels tegen met hier geproduceerde horloges de prijzen lopen uiteen van 400 tot zo’n 5000 euro, take your pick.
Onderaan in de straat vindt je de mooie panden van de fabrikanten met de luxe uitstraling die bij hun horloges hoort. We rijden door naar een camperplaats bij Erlebnisbad Billy in Bad Gottleba maar de prijs is inmiddels verdubbeld sinds vorig jaar en dat vinden we iets te veel voor het gebodene, dus we rijden door naar Köningstein waar we aan de Elbe kunnen staan.
Pfff waren we maar bij Billy gebleven… aan de toegangsweg naar de camperplaats annex camping wordt gewerkt en is pas media juli weer begaanbaar dan sta je voor 5 euro prachtig voor het hotel / restaurant, maar nu staan we vannacht op een aftandse gebarsten betonnen plaat tussen de afvalcontainers en een fabriekspand, maar goed ’s nacht heb je toch je ogen dicht zullen we maar zeggen.
Na het eten ff op de fiets naar het centrum om te kijken wat we morgen moeten doen om in festung Köningstein te komen, serietje kijken, slapen en morgen gezond weer op.

Vrijdag 26 juni… onbijtje en op naar de burcht. We hebben besloten dit toch maar met de camper te doen dus we rijden naar boven, daar aangekomen blijkt het een behoorlijke toeristenfuik te zijn.
6,50 parkeren, 8,- treintje, 20,- vestingbezoek pjoeee.. goed dat we gepint hebben. Iedereen die niet mindervalide is raden we aan om te lopen, het treintje is ongeveer 300 meter!!! m aar afgezien van de poen is dit een bezoek om aan te raden. De burcht is prachtig, mooi gerenoveerd en heeft een fantastisch uitzicht. In het verleden is het zowel een gevangenis als het “fort Nox” van Saksen geweest en dat is te zien een driedubbele poort, slotgracht verdedigingswal kanonnen en noem het maar op.
Begin van de middag op weg naar de Bastei een rotsformatie die veel weg heeft van de Meteora in Griekenland, alleen was hier vroeger een fort in plaatst van een klooster. Na onderweg gelunched te hebben bij een Imbiss komen we aan bij de Bastei. De parking kost 11euro!! Dus we rijden 3 kilometer terug naar de P+R waar we 3 euro betalen en 24 uur mogen blijven staan! Pendelbussie naar de Bastei genomen voor 1,50pp we blijven toch Nederlanders zullen we maar zeggen 
De Bastei heeft een prachtige gemetselde brug naar de voormalige vesting, fenomenale rotspartijen waar ook tijdens ons bezoek geklommen wordt en het uitzicht op de Elbe is ook hier weer heel mooi.
Tegen vieren gaan we terug naar de camper om nog even van het zonnetje te genieten, maken een praatje met een Duitse meneer met een huurcamper (eura,alkoof zelfde indeling als de onze)die hier ook wil blijven slapen, eten, serietje kijken, oogjes toe.

Zaterdag 27 juni… Na een rit door een heel mooi dal waar het trammetje rijdt, arriveren we bij de watervallen van Lichtenhain, leuk, gezien, weg. Op de parkeerplaats van Hinterhermsdorf komen we erachter dat we voor een boottochtje van 700 meter door een dalletje 45 minuten! moeten lopen, dacht ut niet! Doei, we laten das dorf hinter Uns en pakken we de volgende bestemming op ons lijstje Zittau. Zonnetje, wolkje, regen, loopje naar Kaufland, eten, loopje naar Stationnetje, aardbeitjes eten, verslagje schrijven, serietje kijken, oogjes toe. Tot morgen…

Zondag de 28e… om 9:45 zijn we onderweg naar station Zittau Süd, om daar het “treintje” te nemen naar Jonsdorf. De Zittauer Schmallspurbahn is partner der Sachsen Dampfbahn route, dus rijden er stoomlocomotieven. Na een praatje gemaakt te hebben met de conducteur besluiten we wegens de geringe meerprijs een dagkaart aan te schaffen wat achteraf een goede zet blijkt te zijn.
Na het eerste ritje met een stoomlocomotief komen we aan op een leuk ouderwets stationnetje in Bergdorf waar we over moeten stappen op de trein naar Jonsdorf, helaas geen stomer ervoor maar een dieselloc. Wanneer we aankomen in Jonsdorf vinden we dat dit plaats op het eerste gezicht wat verlaten oogt en omdat we vanwege het fahrplan hier een uur zouden moeten spenderen besluiten we direct weer mee terug te gaan naar Bergdorf.
Na hier een kwartiertje gewacht te hebben stappen we op het lijntje naar Oybin, er staat weer een andere stoomloc voor en die tuft er vrolijk op los. Aangekomen op het station nemen we nog ff een cache mee, gaan op zoek naar wat te eten, en ploffen neer in Historische Gaststätte “Kleine Burg” Dit is het oudste gebouw van dit plaatsje, anno 1720 en gedeeltelijk uitgehouwen uit de rotsen.
De bestelde ragout met toast voor Roel en het Huhnpannetje voor Monique smaken prima! We lopen nog even rond in het dorp om het uur vol te maken maar bijna alle winkeltjes zijn dicht, Duitsland en zondag tja wat zal ik zeggen?
De terugtocht alweer met een andere stoomloc, deze rijdt de route achteruit en aangezien wij op het eerste balkon staan, zien we het apparaat van dichtbij hard werken, werkelijk overal komt stoom en of water vandaan, het is een fraai gezicht. Wanneer we om half 3 een nieuw ticket kopen voor de camperplaats…… hèhè voor het eerst in 2 weken kan de zwembroek weer aan en de stretcher uit de camper. Zonnetje, eten, tv kijken, slapie doen.

Maandag de 29-06 … na het ontbijt vertrokken richting Gorliz, een stadje waar meer dan 800 panden op de monumentenlijst staan, want het is in de oorlog gespaard gebleven van bombardementen. Hier worden veel speelfilms opgenomen omdat men met relatief weinig moeite oude tijden kan laten herleven. Een leuk stadje om even rond te kijken wanneer je er langs komt.
Hier even 500 meter Polen in gereden om te tanken € 1,10 per liter dat schiet ten minste op, scheelt € 0,14 met Duitsland. Onderweg een bammetje gedaan en om een uur of 2 aangekomen bij de uitgezochte camperplaats in Senftenberg, een mooi plekje gescoord met uitzicht over het meer, hier houden we een paar stoeltjesdagen.

Dinsdag 30 Juni.. Rondje rond het meer gefietst, onderweg een paar geocaches gescoord, bakkertje in het dorp bezocht, de voor de rest?? Zonnen, eten, zwemmen etc.

Woensdag de 1e… gestart meet een rondje geocaches in het dorp, ook hier weer een klimcache gedaan, de 5e! in deze vakantie waarvoor geen materiaal nodig is, waar hebben we die shit voor meegesleept . Overigens ligt deze wel recht tegenover de plek waar de ADAC reddingshelikopter opstijgt die wie dagelijks enkele malen over zien komen. En weer, bakkertje bezocht, zonnen , eten, zwemmen etc… Oh ja en een petje voor Monique gekocht.

Donderdag 2-7-15… Op naar Berlijn, we arriveren net voor de lunch op de camping waar we een plekje hebben gereserveerd, maar helaas ondanks 2 e-mails en een bevestiging geen reservering. Gelukig hoeven we niet weg maar kunnen we op de opstelplaats blijven staan én overnachten.

Vrijdag de 3e …. We starten vandaag met een culinaire tour door Charlottenburg. Om 11.15 moeten we ons melden op Zillerstrasse 75,dit is de achteringang van Jackowski de oudste aal- en visrokerij van Berlijn. Het is nu een geweldige “foodcourt” waar je voor een redelijk bedrag kan eten, of van alles kan inslaan voor een prettige maaltijd 🙂
Na kennis gemaakt te hebben met de andere 6 deelnemers ( dit zijn overigens allen Berliners want 80% van de deelnemers komen uit andere gedeelten van de stad) kan de trip beginnen, we bezoeken 6 verschillende eet/drink gelegenheden, allemaal uit een ander land, een kruidendrank uit Iran, een deeggerecht uit Luxemburg een drankje van rode mais uit Peru, griekse voorgerechtjes, Italiaanse vegapizza etc Onrderussen krijgen we een rondleiding door Amelie met veel uitleg over de gebouwen, architectuur en achtergrond van Charlotteburg.
Na de tour zoeken we de fietsen weer op, en bezoeken we bij het Sonycentre de 3 meter hoge giraffe die voor de Legowinkels staat. De giraffe is helemaal opgebouwd uit echte Legoblokjes die allemaal gelijmd zitten en is een echte publiekstrekker. Maar dat niet alleen, een slimme cachelegger heeft er 1 stukje aan toegevoegd en als cache geplaatst hij heeft ruim 5000 favo’s en is hiermee de cache met de meeste favorieten van Duitsland. Er was al iemand aan het zoeken en terwijl wij bezig zijn komen er nog enkele cachers meehelpen, een jongetje van een jaar of 10 vind hem ten slotte.
Als laatste gaan we nog even op zoek naar de Haaa??? Höfen, een verzameling aan elkaar gekoppelde hofjes in het centrum waar allerlei kleine winkeltjes in gevestigd zijn en daar na terug naar de camping.

Zaterdag 4 juli… Het word vandaag net als gisteren bloedheet dus we gaan niet naar de stad, maar een rondje Wannsee fietsen 40 kilometer, we doen de noordkant en steken dan in het midden met een veerpont over, een mooie tour grotendeels over grindpaden maar goed te doen. Op het punt waar we stoppen om over te varen is trouwens een leuk havenplaatsje waar een jazzfestival gehouden wordt met allerlei (vr)eettentjes. Het is razend druk langs het water, geen rustig plekje te vinden om te zwemmen, bij het strandbad aan de oostkant staat men 6 dik in rijen van 50 meter te wachten om naar binnen te mogen!
We gaan terug naar de camping effe zwemmen in rivier op de punt.

Zondag de 5e … Ook vandaag woestijntemperaturen, we gaan om de Tegelsee fietsen en hopen hier een fijn plekje om te zwemmen te kunnen vinden. Prachtige fietstocht grotendeels onverhard mooie plekjes, maar helaas zwembroek hangt nog in de camper dus na zo’n 30 oververhitte kilometers wordt het toch ook weer de campingrivier!!

Maandag 6 juli, onze laatste dag Berlijn, we mogen tot 13:30 op de camping blijven staan, dus toch nog maar even het centrum in gefietst naar de KaDeWe, Kaufhaus Des Westens, Monique scoort nog een paar laarzen in de shoeshop aan de overkant en dan naar de camping want om 14:30 hebben we een “Termien” bij de BMW motorrad fabriek voor een rondleiding. Om 17:30 zijn we terug bij de camper en gaan op weg naar Steinhude 300 kilometer verder waar Hans en Ilze ’s middags al zijn aangekomen.

Dinsdag 7 juli, vandaag staat voor de morgen een half fietsrondje Steinhudermeer op het programma (oostkant 15 kilometer) met 30 geocaches en dan op de helft met de veerboot terug en ’s middag naar het strand. Maar helaas wanneer we bij de veerboot aankomen blijkt dat er maar 1 afvaart per dag is om 13:00 uur en die hebben we net gemist, dus dan maar het rondje afmaken, 15 kilometer worden 37 en na 60 caches en met een zere kont komen -terwijl de eerste regendruppels vallen- terug bij de camper.
Het cacherondje bestaat overigens uit 91 caches, waaronder een aantal die een favoriet waard zijn. Er zijn namelijk klimcaches bij, die zonder klimmateriaal goed te doen zijn met hooguit een beetje hulp van een fiets of een schouder om op te stappen

Woensdag de 8e… vanmorgen eerst naar de ALDI voor de boodschapjes -extra veel kaasBBQworsten inslaan voor thuis- rondje dorp fietsen, laatste geocaches hier doen, ’s middags relax, reisverslag etc.

Donderdag 9 juli vertrekken we vanuit Steinhude naar Wesel. We rijden gedeeltelijk snelweg en het laatste stuk binnendoor. We doen nog even twee dagen lekker rustig aan en op zaterdagochtend vertrekken we weer naar huis. Zaterdagmiddag halen we de camper leeg en kan de wasmachine gaan draaien.
Zondag sluiten we de vakantie af met een surprise party voor Monique haar 50ste verjaardag. Alle familie en vrienden zijn aanwezig voor een heerlijke bbq.