Denemarken 2010

Friesland
Donderdag avond om kwart over zeven van huis vertrokken en net daarvoor besloten om niet naar het oosten te rijden maar eerst naar het noorden. We blijven nog even een paar dagen in Nederland aangezien het weer hier beter is dan in Duitsland. We rijden naar Friesland en bekijken daar eerst de camperplaats in Bergum. We kunnen niet aan het water staan omdat het al vol staat en rijden door naar Jachthaven het Eibernest is Zwaagwesteinde. Hier is nog plek aan de waterkant en om half elf staan we op een mooi plekje. We kijken nog even televisie en dan naar bed.

De volgende morgen doen we lekker rustig aan en stappen om een uur of tien op de fiets om wat boodschappen te gaan doen voor de komende dagen. Tevens even naar de apotheek omdat ik wat medicijnen ben vergeten. Na een telefoontje naar onze huisarts kunnen we tien minuten later de medicijnen meenemen. We gaan ook nog even winkelen en kopen wat kleren voor Roel. Daarna naar Super de Boer om inkopen te doen. Met 2 volle fietstassen en nog eens 2 doosjes onder de snelbinder fietsen we terug naar de camper. De rest van de dag genieten we van het zonnetje en we steken aan het eind van de middag de BBQ aan.

Morgen blijven we hier ook nog en we zijn van plan om een mooie geocache te gaan doen met de fiets, een rondje van 30 km.

Op weg naar Duitsland
Zatermorgen is het grijs en fris. We stappen toch om half elf op de fiets om de fietscache te gaan doen en we nemen heel positief toch nog de korte broek mee, maar die hebben we niet nodig gehad. De tocht is een hele mooie, af en toe flink wind tegen in het open friese landschap. Alle punten goed gevonden en bij het laatste punt op een bankje de eind lokatie berekend. We komen uit in een weiland waar volgens de gps geen weg naar toe loopt. We rekenen nog een keer en komen toch op hetzelfde punt uit. We gaan er naar toe en al gauw blijkt dat er toch een weggetje is. De hint is bij een hek, maar daar staan er 5 van, dus even zoeken. Uiteindelijk komt het kistje boven en kunnen we onze naam in het logboek schrijven. Hierna fietsen we terug naar de camper en hebben we ruim 30 km gefietst. De zon is er nog steeds niet en ondertussen is het drie uur. We besluiten om de boel klaar te maken voor vertrek en gaan proberen om nog voor 6 uur bij de Vrijbuiter in Roden te zijn om nieuwe stoelen te kopen. Dit lukt prima en hierna zijn we naar Groningen gereden waar we op een parkeerplaats eten hebben gemaakt en daarna door naar Duitsland. We hebben overnacht in Weener bij de nieuwe jachthaven, in het centrum stond alles al vol.

Zondagmorgen schijnt de zon weer en gaan we verder naar het noorden. We rijden lekker binnendoor en stoppen regelmatig bij het strand en doen ook nog een paar geocaches onderweg. We hebben bij het veer naar Bremerhaven geluncht en ook nog een poosje in de zon gezeten aangezien het er naar uitzag dat Bremerhaven in de zeemist lag. Rond 2 uur toch de veerboot genomen en voor € 10,80 sta je met 10 minuten in Bremerhaven. Hier de camper geparkeerd op een parkeerplaats aan de haven ingang, alle officiele camperplaatsen waren al vol en hier staan we prima. De zon is toch nog tot het eind van de dag gebleven.

Verder naar het noorden
Maandagmorgen, tweede pinksterdag, worden we wakker met de zon, terwijl er regen voorspeld was. Even gauw op buienradar gekeken en het ziet er naar uit dat het vanmorgen droog blijft. We halen de fietsen van de camper en gaan naar het centrum van Bremerhaven. Onderweg proberen we nog een cache te doen maar die is zo goed verstopt dat wij hem niet kunnen vinden. We gaan naar hotel Atlantis waar je naar de bovenste verdieping kan waar ze een uitzichtplatform hebben. De kosten zijn 3 euro pp en dat vinden we een leuk bedrag. We blijven een half uurtje boven en kijken naar alle leuke plekjes waar campers staan. Hierna gaan we naar Mediteranneo maar alle winkels zijn dicht, dus we zijn zo klaar. We fietsen naar de vuurtoren die in het nieuwe haven gebied staat en vinden daar onze eerste cache van vandaag. Verder zetten we de vuurtoren op de foto, want we gaan proberen om een collectie vuurtorens aan te leggen.

We fietsen op ons gemak terug en onderweg doen we nog een cache, die erg leuk verstopt is op een heel druk punt. We eten daar poffertjes en een broodje garnalen.

Bij de camper teruggekomen gaan de fietsen weer achterop, ruimen we de laatste spullen op en gaan we weer op pad. Het is onderweg erg druk met camper en caravans. Bij de Elbe oversteek moeten we even wachten voordat we het veer op mogen. Hierna rijden we verder naar het noorden, we hebben even een flinke bui onderweg, maar dat is goed voor de muggen en vliegen die op de voorruit zitten, die zijn we gelijk kwijt.

Aan het eind van de middag komen we aan in Tönning en gaan we naar de camperplek aan de Eiber. Deze camperplek is in beheer van de camping. We betalen 11 euro voor een nacht, excl. stroom en incl. € 1,50 toeristenbelasting pp.

’s Avonds eten we een heerlijk mixgrill bij het Italiaanse restaurant achter de camperplaats. Morgen gaan we naar Denemarken.

Eindelijk in Denemarken
Zo, weer eens een berichtje van ons. Vanmorgen de internet stick die we van een camperkennis hebben geleend geactiveerd. Nu hebben we weer internet en zijn we niet afhankelijk van open netwerken.

In Tönning, Duitsland hebben we ’s morgens eerst nog een cache gedaan voordat we van de camperplek vertrokken. Daarna nog even in Duitsland diesel getankt en een supermarkt geplunderd, want de prijzen in Denemarken zijn een stuk hoger dan in Duitsland.

We rijden daarna naar Denemarken met af en toe een stop. We komen via Tondor Denemarken binnen en gaan dan naar het schitterende dorpje Mogol Tondor. We parkeren de camper op een picknickplaats. We lopen het dorpje in en bekijken de leuke huisjes. Tegenover de parkeerplaats is een groot landhuis, hierin woont de 2e zoon van de koning en koningin van Denemarken, met zijn gezin. We blijven op deze picknickplaats overnachten, het is er heerlijk rustig en er is een wc en een kraan aanwezig, dus morgen kunnen we even services.

Na een heerlijke nacht op de koninklijke parkeerplaats gaan we naar het dichtsbijzijnde dorp om even cola en brood te kopen, want dat hebben we niet meer. We vinden een kleine buurtsuper en schrikken ons rot wat we moeten betalen voor de boodschappen. 1 witbrood kost € 3,30 en een fles cola light van 1,5 ltr kost € 3, 20 en dan nog eens € 0,45 aan statiegeld. Hopelijk komen we onderweg nog supermarkten tegen waar de cola goedkoper is, anders wordt het water drinken

We rijden verder en ontbijten ergens aan het strand. Hierna rijden we naar het eiland Romo, waar we over het giga grote strand rijden. Na Romo gaan we naar Ribe, een zeer leuk en oud dorp waar op woensdag een markt zou zijn. Nou de markt stelt niet zo veel voor, maar het dorp is erg leuk en al fietsend bekijken we de winkeltjes. Aangezien het ondertussen half 2 is en onze magen wel iets lusten nemen we ons eerste deense broodje worst, lijkt gewoon op een broodje knakworst. Na deze eenvoudige lunch doen we nog een cache in dit dorp en gaan we terug naar de camper. Op de parkeerplaats is ook een service punt en we gooien de camper vol met water en legen de wc zodat we er weer even tegen kunnen.

We gaan via Esjberg naar Blavand, waar een vuurtoren is, die we graag op de foto willen hebben. Door Blavand rijdend zien we dat hier veel leuke winkeltjes zijn, dus op de terugweg willen we daar wel even een kijkje gaan nemen. De vuurtoren in Blavand kan beklommen worden (170 treden) en dat heeft Roel ook gedaan. Na het beklimmen van de toren doen we nog even de cache die daar ligt (ja Denemarken ligt vol met geocaches) en gaan dan naar het dorp. Het is ondertussen 5 uur en de winkels gaan al dicht. We gaan nog even gauw een winkel binnen waar ze leuke truien en jassen hebben en Roel koopt een trui en ik een bodywarmer gemaakt van dun neopreen (houdt lekker de koude wind tegen).

We rijden het dorp uit en gaan op zoek naar een picknickplaats voor de nacht. Overal in de omgeving van Blavand staat dat er niet overnacht mag worden buiten de campings, maar op 1 plek staat het niet en daar gaan wij staan. Een heerlijk plekje langs de weg in het bos. Maar ’s avonds beginnen ze aan de overkant van de weg te knallen, zo hard dat de camper heen en weer gaat, wat blijkt, aan de overkant is het militair terrein en ze zijn lekker aan het oefenen. We blijven toch gewoon staan en hebben er verder geen last van gehad, we slapen toch met oordoppen in.

De westkust
Vandaag een dag rijden langs de westkust. We zien een heel verschillend landschap, weilanden vol met hollandse koeien maar ook schitterende weggetjes door het bos, die net zo goed in Zwitserland hadden kunnen zijn. Soms zien we de zee en dan een fjord. We gaan weer naar een paar vuurtorens vandaag, ja, we gaan ze verzamelen, maar doen ook een vissersplaatsje aan waar we een windvaan kopen in de vorm van, jawel een vuurtoren. Ook zien we oude duinhuisjes, maar ook nieuwe.

We komen regelmatig even buiten, het is nog steeds fris, maar we hebben de hele dag een stralend blauwe lucht en de zon geeft een heerlijke warmte. Aan het eind van de middag komen we aan in Thyboren, een dorp wat er niet zo gezellig uitziet, maar waar een schelpenhuis is, wat we graag willen zien. Dit is alleen al gesloten, dus morgenochtend nog maar even proberen. We parkeren de camper voor het Vestcentre en we blijven hier overnachten.

Lijkt Denemarken op Nederland?
Nee!! dat vinden wij helemaal niet. Denemarken is een prachtig land om te zien, zeker het stuk van de afgelopen dagen. Zo rij je in de heuvels met prachtige uitzichten, en zo door een heel mooi duingebied met een blauwe zee op de achtergrond. Verder is er ruimte wat we in Nederland niet meer hebben.

Even terug naar de dag van gisteren (vrijdag). We rijden weg in Thyboron met zonneschijn en hoe verder we landinwaarts gaan, hoe bewolkter het wordt, we krijgen zelfs een hagelbui over ons heen. Later op de dag weer terug naar de kust en daar is het weer mooi weer. Onderweg moeten we 2x met een pontje en dat is best wel duur. Vanaf Thyboron is het 135Dkr en later moeten we nog een keer 105Dkr betalen. Maar het is de moeite waard, want de margrietroute is een prachtige route om te rijden. Heel erg afwisselend, lekker relaxed de bordjes volgen, alhoewel die er niet altijd staan, maar dan hebben we de route nog in de navigatie staan, die ons ook verteld waar we heen moeten. Lukt dat allemaal niet meer, dan pakken we de ouderwetse kaart erbij, en heel af en toe, moet dat gebeuren.

Aan het eind van de middag zoeken we een plekje voor de nacht. We gaan kijken in Hanstholm maar daar vinden we niets. Het is ondertussen ook harder gaan waaien. We vinden een heel mooi plekje aan de kust, waar ook een wc en een watertappunt is. Als we er net staan begint het dicht te trekken en we krijgen later op de avond een paar flinke onweersbuien met behoorlijke klappen. Rond 1 uur ’s nacht wordt het rustig en kunnen we gaan slapen.

Op naar het noorden
Vanmorgen waren we weer vroeg wakker omdat de camper lekker stond te schudden. We springen allebei onder de douche, ontbijten en gaan daarna de wc legen en water tanken bij het hokje bij de parkeerplaats.

Hierna gaan we weer de bordjes volgen van de Margrietroute, die ons weer langs allemaal hele mooie plekjes leidt. Zoals je ziet op onderstaande foto is ook het weer weer opgeknapt en hebben we vandaag de hele dag zonneschijn, maar wel veel wind.

We staan hier op de bulbjerg, een hoge klif aan de kust, die bekend staat om het grootste broedgebied van vogels. Wij hebben geen vogel gezien, maar hebben er wel een cache gevonden.
Onderweg komen we heel vaak mooie huizen en ook hele mooie kerken tegen.

We gaan weer richting het strand waar de weg over het strand loopt van het ene dorp naar het andere. Op het strand staan een paar auto’s die vis verkopen en aangezien het lunchtijd is, kopen we wat vis en parkeren we de camper op het strand om te eten.
Na de lunch rijden we verder over het strand en een stukje verderop gaan we even een poosje vliegeren. (filmpje volgt)

Onderweg naar Hirtshals komen we nog een vuurtoren tegen die helemaal in het zand staat. Elk jaar verdwijnt de vuurtoren meer in het zand. Het was door de harde wind onmogelijk om dichterbij te komen, er was een zandstorm.
Aan het eind van de middag komen we aan in Hirtshals, hiervandaan vertrekken de boten naar Noorwegen. We vinden weer een gratis plek aan het strand om te overnachten. Tot nu toe hebben we in Denemarken nog steeds gratis overnacht.

Zeehonden en zonnevissen
Vandaag een rustige dag voor ons. Het zou gaan regenen en daarom een binnen activiteit opgezocht in Hirtshals. ’s Morgens naar het Aquarium geweest waar om 11 uur de zeehonden worden gevoerd. Gelukkig was het nog droog en hebben we dit buiten kunnen bekijken. Hierna door het gebouw gelopen, wat nog steeds verbouwd wordt. Het moet over een week klaar zijn, maar of ze dat redden? Als tegemoetkoming kregen we 60 Dkr te besteden in het restaurant.

Om 12 uur zijn we even teruggelopen naar de camper waar we hebben gewacht tot het voerenvan de vissen in het grote Aquarium, dit is gigantisch groot bassin met zonnevissen, haaien, roggen, makreel en nog veel meer soorten vis. Door een duiker worden deze vissen gevoerd.

Na dit bezoek gaan we naar de benzinepomp tegenover het Aquarium om LPG te tanken, maar helaas de betaalautomaat is kapot en we kunnen morgenochtend pas terecht. We blijven nog een nachtje hier staan. We rijden een rondje door het dorp, kijken bij de binnenkomende boten uit Noorwegen, zoeken een restaurantje uit voor de avond en we lezen wat, heerlijk relaxed. Het regent al vanaf 12 uur en op dit moment regent het nog steeds licht.

Morgen gaan we naar het noordelijkste puntje van het vaste land van Denemarken en als het goed is gaat de zon dan ook schijnen en de temperaturen omhoog zodat we eens een dagje lekker buiten kunnen zitten.

Denemarken geproeft!
Vanmorgen eerst naar de F24 tankstation om gas te tanken, helaas was de pomp nog steeds kapot maar de techniker was zojuist gearriveerd. Na ong. 15 minuten wachten konden we gas tanken. We hebben toch de eerste 10 dagen 19 liter lpg verstookt. Hierna zijn we naar het aller noordelijkste puntje gereden van het vasteland van Denemarken. Onderweg diverse stops gemaakt zoals bij de zandduinen en bij de kerk die in het zand verdwenen is.

Ook zijn we in Skagen gestopt en hier waren we rond lunchtijd en we zijn op een terrasje neer gestreken waar we twee heerlijke visschotels hebben gegeten. Hierna naar Grenen doorgereden waar we met de traktor naar het punt zijn gereden waar de 2e zeeën bij elkaar komen, een heel raar gezicht, dat de golven tegen elkaar aan botsen.

We zijn terug gereden naar Skagen om wat winkeltjes te bekijken en om boodschappen te doen. In de winkelstraat stond een rijdende snack wagen waar ze wel 30 verschillende broodjes verkochten al la hotdog. We hebben een lekker broodje genomen met gebakken spek, bietjes, augurken en knoflooksaus.

Overnachten doen we op de parkeerplaats bij Grenen met uitzicht op de vuurtoren.

Dieren en nog eens dieren!
Even de afgelopen drie dagen samenvatten; dieren.

We zijn dinsdag naar Aalborg gereden en daar de dierentuin bezocht. Ze hebben daar een hele mooi ijsberenverblijf waar je de dieren onderwater kan bekijken. Wij hadden het geluk dat een ijsbeer lekker bezig was met een autoband.
Verder hebben we heerlijk door de dierentuin gelopen, het was zalig weer, dus lekker bijgekleurd. ’s Avonds een mooi plekje gevonden, maar dat werd verstoord door een stel dronken Denen, die het idee hadden om tegen de camper aan te gaan plassen. Het zag er naar uit dat ze voorlopig nog wel bleven, dus zijn wij weggereden naar een andere plek.

Gisteren lekker relaxed aan gedaan, regelmatig gestopt om in het zonnetje te zitten, boekje lezen, boodschapje doen, winkeltjes bekijken etc. Voor de avond hadden we een lekker plekje uitgezocht, aan zee, maar toch besloten om daar weg te gaan en alvast naar een dierentuin te rijden, 30 km verderop, zodat we ’s morgens er lekker op tijd zijn.

Vanmorgen vroeg wakker, op ons gemak ontbeten en om 10 uur ging het park open. Dit is een heel mooi dierenpark, de dieren hebben allemaal een natuurlijke omgeving. De ijsberen krijgen elke dag heel veel ijs om mee te spelen, de bruine beren hebben heel veel ruimte en water.

Na dit park zouden we nog een park bezoeken, maar eigenlijk vonden we het wel genoeg voor het moment. We zijn naar een strandje gereden en daar lekker wat in de zon gezeten. Vandaag is er een harde wind en je moet echt zorgen dat je uit de wind zit, anders is het fris. We hebben weer een leuke plek gevonden bij een picknickplek, ergens in de heuvels van Mols Bjerge. Morgen gaan we naar Aarhus en blijven daar een dag of 2 en steken dan met de boot over naar het eiland waar Kopenhagen op ligt.

PS terwijl ik de foto’s uit zit te zoeken voor bij dit bericht, komt er een politiewagen naast ons staan. We doen de deur open en de politie agent vraagt hoelang we hier al staan. Roel gelijk in de verdediging, dat we nog niet zo lang staan, dat we morgen weggaan en alleen hier even rusten. Komt de politie daar helemaal niet voor, maar komt vragen of wij nog iets verdachts hebben gezien aangezien er in het huis naast de picknickplaats vandaag is ingebroken. Helaas kunnen wij ze niet verder helpen. De politie wensten ons een goede nacht rust.

Voetbal en de koningin
Vrijdagmorgen zijn we naar Aarhus gereden. We hebben als eerste een klant van Roel bezocht waar hij heel veel contact mee heeft. Na dit bezoek zijn we naar de Gamble By gegaan, dit viel ons erg tegen, net het openluchtmuseum maar dan op zijn Deens.

Hierna zijn we op zoek gegaan voor een slaapplaats. We hadden 3 opties, 2 jachthavens en een camping. Bij de eerste jachthaven, het dichts bij het centrum, zijn we blijven staan. De havenmeester was niet aanwezig maar volgens anderen stonden er regelmatig campers op het terrein (de volgende morgen met de Havenmeester gesproken en na het betalen van 100Dkr per nacht mochten we blijven staan op het winterterrein).

’s Middags zijn we naar het centrum gegaan en daar aangekomen was het volop feest, namelijk het voetbalfeest, een feest ter ere aan de voetballers voor de WK wedstrijden. Alles, dus ook alle winkels, waren open tot 24.00 uur, volop muziek overal, dus heel gezellig. Het weer werkte ook mee, want we konden zeker tot 23.00 uur buiten zitten.

Om 24.00uur werd het feest afgesloten met vuurwerk.

Vandaag zijn alle winkels dicht want het is een nationale feestdag in Denemarken. We horen op de jachthaven dat de koningin naar Aarhus komt vandaag, rond 1 uur, om haar verjaardagskado (een concert) in ontvangst te nemen. We gaan op de fiets naar het centrum en je verwacht dan dranghekken en massa mensen. Niets van dit alles. Er staan een kwartier voor tijd wat mensen en al het verkeer gaat gewoon door. Dan komt er 1 motoragent, daarna nog 2 en ineens komt de parade met de koningin door de straat. Heel leuk om even te zien.

Na dit gebeuren stappen we op de fiets en doen een paar geocaches in de stad. Daarna terug naar de camper om lekker in het zonnetje te relaxen. Vanavond een hapje eten in het centrum en morgen gaan we naar Kopenhagen. We nemen de ferry om 10.30uur en daarvoor moeten we zeker 1 minuut rijden.

PS als het weer morgenochtend nog mooi is, blijven we hier een dag langer, voor maandag wordt namelijk regen voorspeld.

Kopenhagen here we come!
Zondag viel het weer toch tegen, de zon wilde er niet doorheen komen. We zijn ’s morgens boodschappen gaan doen, de 1e zondag van de maand zijn alle winkels open. We troffen een hele mooie supermarkt in het centrum van Aarhus. Een heel groot assortment en allemaal lekkere dingen. Na terugkomst bij de camper alles klaar gemaakt voor vertrek en we hebben de boot van 14.00 uur genomen naar Kalundborg. Hiervoor moesten we betalen Dkr. 365, het tarief voor een personenauto tot 6 meter, hoogte maakt niet uit. Voor elke meter meer betaal je Dkr 120

Om kwart voor 5 waren we in Kalundborg en zijn we richting Kopenhagen gereden. Helaas onderweg niet zulke mooie parkeerplaatsen als op Jutland. Wel gestopt om wat te eten en toen besloten om naar camping Absalon te rijden bij Kopenhagen. Hier kwamen we om 8 uur aan. Super vriendelijke mensen achter de receptie en erg behulpzaam.

Vanmorgen komt de regen met bakken uit de lucht, het regent zeker al sinds 5 uur en nu regent het nog steeds. We houden maar een luie dag in de camper. De voorspelling voor morgen en overmorgen zijn goed genoeg voor een bezoek aan Kopenhagen. We kunnen vanaf de camping met de fiets naar de trein, kleine kilometer, en dan de fiets meenemen in de trein.

Kopenhagen
Vanmorgen een treinkaartje gekocht bij de receptie van de camping. Gelijk van de eigenaresse tips gekregen, zoals neem niet de Canaltours maar neem Netto tours, doen exact hetzelfde rondje maar zijn Dkr30 ipv Dkr 60 per persoon. Ook wat tips gekregen over bepaalde wijken en bij welke stations we het beste kunnen uit- en instappen.

We fietsen naar het station, zetten de fiets in de lift, staan op het perron en ja hoor daar komt de trein. In de trein zijn 2 gedeeltes voor fietsen, hier staan geen banken maar fietssteunen en een paar klapstoelen. Je zet je fiets in de steun met de achterband en gaat lekker zitten. Je hebt alle tijd om in en uit te stappen.

Na 15 minuten zijn we in Kopenhagen, we stappen enkele haltes na het Centraal Station uit en gaan daar een wijk in maar marine mensen wonen en ook vroeger hebben gewoond. Hiervandaan gaan we naar het paleis waar de Koningin woont in de winterperiode. Ook hier weer alles open, geen hekken, je kan bijv. tot aan haar voordeur komen. Om 12.00 uur is er wisseling van de wacht, hier wachten we even op en gaan daarna naar Nyhavn. Dit is het oude gedeelte van de haven dat ze nieuw leven in hebben geblazen met restaurantjes en barretjes. We gaan hier lunchen en ja hoor we doen even luxe. We nemen ieder een halve kreeft op een bedje van salade. Dit kost ons nog geen 20 euro per persoon. Of we het nog een keer zouden doen, nou hier niet in ieder geval.

Hierna gaan we mee met de boottocht van ruim een uur. We krijgen uitvoerig uitleg en eigenlijk hebben we hierna alle belangrijke dingen van de stad gezien.

Na de tocht nemen we een broodje hotdog, want de kreeft van eerder die middag was niet echt genoeg. We slenteren door het Latin Quartier, belanden op een terrasje en gaan lekker in de zon genieten van de zon, de mensen en de muziek. Na een klein uurtje gaan we weer verder en komen we op Storvet, een grote winkelstraat. Er blijkt een demonstratie gaande te zijn, jongeren die het niet eens zijn met de bezuinigingen van de regering, het is ook overal hetzelfde.

Het is ondertussen half zeven geworden en eigenlijk krijgen we weer trek. We hadden in het blad de Delicious een artikel gelezen over een restaurant waar je goed vis kunt eten. We gaan daar naar toe, maar onderweg komen we wat anders tegen, onbeperkt sushi eten, aan een sushi bar voor Dkr 159 We gaan binnen en kijken wat er allemaal te krijgen is, nou het is genoeg, ook allemaal lekkere warme japanse hapjes. Het is er al behoorlijk vol maar gelukkig is er nog een plekje voor ons. We eten ons buikje lekker vol en daarna stappen we weer op de fiets en gaan naar het dichtsbijzijnde station om weer naar de camping te gaan.

Hier kijken we nog even tv en daarna op tijd slapen.

Laatste bericht uit Denemarken
Ja dit wordt het laatste bericht uit Denemarken. We zijn vanmorgen vertrokken van de camping en zijn naar een klant van Roel gegaan om eens kennis te maken. Hierna dwars door het centrum van Kopenhagen en naar de Oostkust gereden en afgezakt via de margrietroute (hele mooie wegen) naar Fano. Hier staan we nu langs de rijksweg op een plek die veel gebruikt wordt door camperaars en caravanners die op doortocht zijn.

Morgen rijden we op ons gemak via de Margrietroute naar Valby om de oversteek te maken naar Puttgarden. We willen nog een dag of 8 doorbrengen in Duitsland, we zien wel waar we terecht komen.
Ook in Duitsland hebben we internet via de dongel van de Aldi.

Terug in Duitsland
Vanmorgen vertrokken vanaf de camperplaats Fano. Dit is een picknickplaats langs de snelweg omgeven door water. Hier staan vele campers, maar ook vrachtwagens. Vanaf deze plek is het rechtstreeks naar Rodby 55 km, maar wij gaan nog een stuk Margriet route rijden en tevens wat caches doen. We komen weer over hele mooie wegen, zien onderweg hertjes, roofvogels en veel fazanten. Tevens komen we weer langs veel kerken en bij bijna iedere kerk ligt een cache. Uiteindelijk doen we deze dag in Denemarken 13 caches. Rond half drie komen we aan in Rodby haven en kopen een kaartje voor € 98,00. We moeten een kwartiertje wachten en kunnen dan aan boord. Het is een woelige zee maar de overtocht duurt maar 45 minuten, dus geen tijd om zeeziek te worden.

In Duitsland rijden we naar een camperplek die we van te voren hadden uitgezocht maar deze twee vonden we helemaal niets. We rijden door naar een camperplaats bij Neustadt, een topplatz en dit is wel een aardige plek. De kosten zijn 10 euro voor de overnachting, maar je moet voor alles betalen, elke liter water kosten 10 eurocent, lozen van de wc en afvalwater kost een euro, etc etc.

’s Avonds gaan we op de fiets op zoek naar een restaurant en tevens naar wat caches. We vinden uiteindelijk 6 caches en ook een restaurant waar we heerlijk hebben gegeten.

Op deze camperplek zijn ook wasmachines en we gooien nog even gauw een was erin, zodat deze morgenochtend schoon en droog is.

We zakken af.
Zoals de titel al aangeeft, we zakken langzaam af naar het zuidwesten. Vanaf Neustadt zijn we op vrijdag binnendoor via Lubeck naar Drage gereden waar een topplatz zit. Deze topplatz viel ons erg tegen vanwege het feit dat er ook allemaal caravans op de camperplaatsen staan. Tevens is er op een veld ernaast een tuningfestival met het nodige geluid. We gaan op zoek naar een ander plekje voor de nacht. We komen terecht in Geesthacht met zicht op de Elbe. We staan lekker uit de wind want er komen wat pittige onweersbuien langs, waar we gelukkig niet alles van mee krijgen.

Zaterdagmorgen gaan we op weg naar de camperplaats in Wietzenburg, het is de bedoeling om hier te blijven staan voor een dag of 2, maar ook deze plek valt ons zwaar tegen. Het is ook een topplatz, maar ook hier caravans op de plekken, hele schuine plekken en voor de ingang van een camping, naast het parkeerterrein en naast het speelveld voor de kinderen. We lunchen er alleen even en gaan dan door naar Steinhude. Onderweg komen we langs het concentratiekamp Bergen-Belsen. Hier stoppen we en bezoeken dit. Het is heel indrukwekkend als je hier rondloopt, je ziet er een tekening en een brief van Anne Frank, de laatste die ze daar gemaakt heeft, tevens ook een grafsteen.

In Steinhude aangekomen treffen we een leuke camperplek die gezellig vol staat. We blijven hier tot maandag. Zondag fietsen we rond in de omgeving, doen wat geocaches en op deze manier komen we op hele leuke plekjes. We draaien ook nog een was en kunnen hier lekker douchen. Steinhude is een gezellig dorp aan een meer, dat erg ondiep is, namelijk maar 1.35 mtr gemiddeld, maar wel erg groot, 35km2. Er wordt erg veel gezeild, nu was er ook een regatta bezig.

Maandagmorgen doen we lekker rustig aan, halen gebak bij de bakker (komt op de camperplaats), gaan nog even lekker douchen en vertrekken weer richting het zuidwesten. Ons doel voor vandaag is Bad Salzulfern. Hier aangekomen vinden we de camperplek niet echt bijzonder, we blijven staan om naar het voetbal te kijken en daarna rijden we verder naar Bad Westernkotten, hier zijn we al eerder geweest en weten dat het een leuke camperplek is en tevens een leuk dorpje. Bij aankomst gaan we lekker buiten zitten en later op de avond gaan we uit eten in het dorp. Veel restaurants zijn dicht omdat maandag een ruhetag is,maar gelukkig zijn er nog wel een paar open.

We blijven hier in ieder geval tot woensdag, woensdag morgen ons even laten verwennen in het kuurbad, lichaamsmassage 45 minuten voor € 29,00 en een dag sauna voor € 8,50

Nog een paar dagen…
Vanmorgen zijn we naar de sauna geweest. Wat een mooie sauna is dit met ook een heel mooi welnessgebeuren. Je koopt een kaartje van € 8,50 en hiermee mag je de hele dag in de diverse sauna’s (heb er zeker 8 geteld) en mag je gaan zwemmen in het bronwater bad. Tevens hadden we een massage geboekt, helaas een lichaamsmassage ging niet meer maar een rugmassage was nog wel mogelijk. Dit was 20 minuten voor € 15,00. Hierin zat ook een alcoholvrije cocktail inbegrepen.

Na de lunch hebben we alles opgeruimd en zijn we weer een stukje westwaarts vertrokken. We staan nu in Bergkamen, op een camperplaats bij de jachthaven.

Morgen rijden we naar Goch, waar we één nachtje blijven en tevens wat boodschappen gaan doen en wat lege flessen in gaan leveren bij de diverse supermarkten. Dat is toch wel het nadeel van Duitsland, elke supermarkt heeft zijn eigen flessen en moet je dan daar ook weer inleveren.

Dan nog 2 nachten naar Twisteden waar we met vrienden hebben afgesproken. Zondagmorgen weer naar huis waar 4 weken post ons opwacht.